x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Orseni Deal - Ar putea fi doar o amintire

Orseni Deal - Ar putea fi doar o amintire

de Diana Florescu    |    27 Aug 2006   •   00:00
Orseni Deal - Ar putea fi doar o amintire

Ii cresc de aproape sase ani. La inceput entuziasmul era maxim dar, cu timpul, s-a topit. Acum vor sa instraineze cei patru struti de pe langa casa fiindca... nu le-au adus nici un profit.

Familia Lupu, din Oraseni Deal, a intrat cu entuziasm, acum sase ani, intr-o afacere despre care auzisera ca e banoasa. Vasile Lupu a dat fuga la Oradea: acolo se gaseau de vanzare struti. A achizitionat trei pui, la cinci milioane de lei bucata. "A luat doua femele si un mascul, ca asa e obligatoriu, asa e familia lor. Ca i-am luat la ghici, nici nu mai vreau sa-mi amintesc. Am vandut viteii si din bani am cumparat strutii si incubatorul", povesteste Liliana Lupu, cea care se ocupa de inaripate. Gagalicile de 3 kilograme fiecare s-au transformat ca peste noapte in niste "monstri" de peste 130 kilograme.

COMPORTAMENT. Nu i-a fost usor cu puii, mai cu seama ca "banditul" din Oradea nu le-a dat nici un fel de indicatii vizavi de intretinerea lor. "I-am ingrijit ca pe niste pe niste curcani. Am avut grija sa nu stea in curent, sa nu le fie frig iarna. Le-am pus si un radiator, ca sa aiba o temperatura constanta", retraieste acele vremuri Liliana Lupu. Dupa o perioada de timp, familia de struti s-a marit. Zilnic, cei patru struti consuma 8-10 kilograme de boabe macinate de porumb, grau si floarea soarelui, un paner de lucerna proaspata de aproximativ 10 kilograme si 50-60 litri de apa!

TRIST. Dumitrel, unul dintre cei doi copii ai familiei Lupu, nu agreeaza deloc ideea instrainarii simpaticelor inaripate

Liliana le-a invatat comportamentul. "Cateodata ma gandesc ca cine stie ce-o fi in mintea lor. Nu trebuie sa le vorbesti tare si rastit ca imediat ii enervezi si sar pe tine. Pe mine nu m-au atacat niciodata. Numai pe sotul meu. L-a tinut minte unul din ei ca acum un an l-a scarmanat un pic si, cum a avut ocazia, i-a dat doua-trei ciocuri peste cap. Au o memorie foarte buna." Liliana Lupu nu a avut niciodata ocazia sa-i vada ca baga capul in nisip. Doar il freaca de nisip, atunci cind se scalda. Toata ziua se joaca, fac baie in nisip, danseaza si fac plaja!

AFECTATI. Dupa atatia ani de munca, cei doi soti vor sa renunte la afacere. "Sotul meu s-a enervat si a zis ca-i vinde. A spus ca de ce sa induram atata canon pentru nimic. Copiii sunt suparati ca vrem sa-i dam, dar daca nu a mers... Poate ii ia cineva si ii merge mai bine afacerea." Un ou de strut cantareste 1,5 kilograme si o omleta din el poate astampara foamea la 18 oameni maturi. "Anul trecut maicutele de la Manastirea Vorona ne-au pictat cu motive religioase trei oua. Pentru munca lor le-am dat si lor cateva. In rest, am mai facut cadou pe la rude, pe la persoanele mai apropiate", precizeaza Liliana.

Cei mai afectati de iminenta despartire de "prietenii" inaripati sunt copiii: Dumitrel si Alexandru. Parintii le-au promis ca, daca vor vinde strutii, inainte ii vor fotografia, drept amintire: "Pentru ca atunci cand om fi batrani sa spunem: «Uite ce oratanii am mai tinut si noi pe langa casa!»" ISTETI. Te privesc cu curiozitate si, daca fluieri, iti dedica un dans. Numai daca le esti simpatic!
×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta