x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pâine de neam românesc

Pâine de neam românesc

15 Oct 2008   •   00:00

Târgul de pâine din Bucureşti a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie. Aşadar, cu mic, cu mare, în zilele de 4 şi 5 octombrie bucureştenii s-au adunat în Parcul Naţional. Ei au mâncat pe săturate pâine de ţest, cozonaci, plăcinte şi gogoşi gătite de gospodine din Oltenia, Banat şi Maramureş după reţete străvechi. La eveniment au fost prezente şi importante firme din domeniul panificaţiei. Vizitatorii au putut vedea şi o expoziţie de fotografii din istoria agriculturii. Evenimentul a fost însoţit permanent de muzică populară



Târgul de pâine din Bucureşti a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie. Aşadar, cu mic, cu mare, în zilele de 4 şi 5 octombrie bucureştenii s-au adunat în Parcul Naţional. Ei au mâncat pe săturate pâine de ţest, cozonaci, plăcinte şi gogoşi gătite de gospodine din Oltenia, Banat şi Maramureş după reţete străvechi. La eveniment au fost prezente şi importante firme din domeniul panificaţiei. Vizitatorii au putut vedea şi o expoziţie de fotografii din istoria agriculturii. Evenimentul a fost însoţit permanent de muzică populară. (C.D.)

Fructe de pădure
Festivalul Fructelor de Pădure, prima ediţie, a avut loc între 3 şi 5 octombrie, în Piatra-Neamţ. Acţiunea a fost iniţiată de ANTREC – Filiala Neamţ. Cu această ocazie pensiunile nemţene şi-au prezentat oferta turistică şi gastronomică locală, specifică acestei zone de munte. La standurile amenajate au putut fi degustate siropuri, dulceţuri şi ceaiuri din fructe de pădure. (F.G.)

Festivalul mărcilor buzoiene
În zilele de 3-5 octombrie a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Vinului, al Cârnaţilor de Pleşcoi şi Covrigilor de Buzău, mărci tradiţionale recunoscute la nivel european. Evenimentul a reunit zeci de producători şi comercianţi de la Buzău şi nu numai. "Am pornit în urmă cu patru ani acest proiect în ideea de a crea trei branduri puternice care să se identifice cu Buzăul. Astăzi, cine vorbeşte despre cârnaţii de Pleşcoi se gândeşte la Buzău, când spui covrigi gândul te duce tot acolo, iar vinul de Pietroasele este un brand cunoscut de toţi românii", a declarat Monica Dogaru, directorul festivalului. (C.D.)

Reţete de post şi sărbători creştine
O carte de bucate "este o declaraţie de dragoste pe care o faci poporului tău, ea închide în ea sentimentele tale şi ale celor despre care vorbeşti". Este credinţa scriitoarei Maria Cristea Şoimu, care a publicat cartea "Reţete de post şi sărbători creştine", un volum de referinţă pentru bucătăria tradiţională românească. În ea găsim reţete de post, de la aperitive până la dulciuri, dar şi reţete pentru mesele festive. (C.D.)

Focul din vatră
Noua emisiune care se va difuza, în fiecare sâmbătă, de la ora 11:00, la "Antena Satelor" este  realizată de Simona Lazăr, de patru ani editor al Jurnalului de bucătărie. "Focul din vatră" şi-a propus, în maniera cunoscută cititorilor "Jurnalului Naţional", să aducă mai aproape de înţelegerea unui segment semnificativ de radioascultători un fenomen cultural complex, răspunzând, în paşi mici, la câteva întrebări fundamentale: "ce, cum şi de ce mâncăm?".(M.B.)

Degustare de vinuri maraton
În cadrul evenimentului "Vinul & Arta", în perioada 3-5 octombrie, una din renumitele crame, considerate "cel mai bun importator al anului 2007" conform vinul.ro, a organizat la Cluj-Napoca o degustare de vinuri maraton. S-au savurat peste 70 de sortimente de vin de la 12 producători din 8 ţări diferite. Cu această ocazie, cei interesaţi s-au putut bucura şi de o expoziţie de fotografie. (C.D.)

Târgul Lăptarilor
Câteva mii de persoane au participat la Târgul Lăptarilor, ediţia a zecea, organizat duminică, 5 octombrie, la Câmpulung Moldovenesc. S-au degustat produse culinare tradiţionale oferite de expozanţi. Atracţiile principale au fost stânele organizate în stil tradiţional. Astfel, la Stâna Piticari vizitatorii au fost întâmpinaţi de bucimaşi care le-au oferit, printre altele, sarmale cu urdă şi gogoşari umpluţi. (F.G.)

×
Subiecte în articol: food world