x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu    |    23 Ian 2008   •   00:00

“Castelanul e ser­vit” de Carlo Ottaviano Casana şi Lapo Sagramoso este o carte în care spiritul excentric, bunul-gust şi fantezia se “îm­preunau” şi formau o artă gastronomică completă… pe-atunci.

La ce masă doriţi să staţi? Noi vă pu­tem oferi orice, căci de aici puteţi trage cu ochiul… în timpul în care imaginaţia mer­­gea mână în mână cu opu­lenţa şi sa­voarea bucatelor. “Castelanul e ser­vit” de Carlo Ottaviano Casana şi Lapo Sagramoso este o carte în care spiritul excentric, bunul-gust şi fantezia se “îm­preunau” şi formau o artă gastronomică completă… pe-atunci. Contele Luigi Fili­ppo Masetti Zaninni era gazda unui dineu iernatic mărinimos, numit “maialata” (por­cărime), în incinta Vilei Stella Ma­setti. Era un adevărat ma­raton gastrono­mic foarte laborios, în cadrul căruia 6-7 porci erau consu­maţi de la urechi până la pi­cioa­re. Oaspeţii erau întotdeauna în număr de 32, iar numărul femeilor frumoase era consistent: “frumuseţea mesei depinde şi de cea a persoanelor care se aşază de jur-împrejurul ei”, spunea contele. Cina începea la ora 22:30 şi se termina la 4:00 dimineaţa. Primul fel era repre­zentat de aperitive precum pâine cu slănină şi alte me­zeluri, urmate de ficat, rinichi, coaste de porc la grătar, pulpă de porc umplută cu legume, ciorbe cu zarzavat şi cârnaţi, pi­cioare de porc fier­te în suc de roşii, iar la desert era servit sânge de porc cu lapte şi ciocolată sau cu fructe zaharisite. Cum vi se pare?

×
Subiecte în articol: agenda