x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu    |    06 Aug 2008   •   00:00

Importanţa artei culinare pentru sultanii otomani este evidentă pentru turiştii care vizitează Palatul Topkapî din Istanbul. Bucătăriile imense sînt găzduite în cîteva clădiri de sub zece domuri.



Importanţa artei culinare pentru sultanii otomani este evidentă pentru turiştii care vizitează Palatul Topkapî din Istanbul. Bucătăriile imense sînt găzduite în cîteva clădiri de sub zece domuri. Am aflat că în secolul al XVII-lea erau cazaţi în palat aproximativ 1.300 de bucătari, iar sute dintre aceştia, specialişti în prepararea supelor, pilafului, peştelui, kebabului, bomboanelor, siropurilor etc., hrăneau aproximativ 10.000 de oameni pe zi şi, în plus, ca o favoare din partea sultanului, trimiteau mîncare gătită şi în oraş. Urmînd modelul palatului imperial, familiile înstărite deţineau bucătării sofisticate, unde pregăteau adevărate festinuri, atît pentru cei ai casei, cît şi pentru nevoiaşii din comunitatea lor. De asemenea, importanţa preparării bucatelor este evidentă şi în structurile elitei militare. Comandanţii principalelor divizii de ieniceri erau cunoscuţi ca maeştri ai supelor sau ai clătitelor, iar ceaunele imense pentru prepararea pilafului erau aşezate în mijlocul taberei fiecăreii divizii. Bucătăria era locul unde se făcea şi politică. Atunci cînd ofiţerii cereau schimbarea cabinetului sultanului sau capul marelui vizir, acest lucru se făcea prin răsturnarea ceaunelor cu pilaf. “Răsturnarea ceaunelor” este şi astăzi o expresie folosită cînd este vorba despre o rebeliune a ofiţerilor.

×
Subiecte în articol: pauza de cafea