În anul 1847, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi au publicat o colecţie de 200 de reţete, ce au avut meritul să propună cele dintîi reţete din bucătăria românească.
În anul 1847, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi au publicat o colecţie de 200 de reţete, ce au avut meritul să propună cele dintîi reţete din bucătăria românească. Negruzzi, într-un articol în presa vremii, critica în felul următor un ospăţ ce avusese loc la Iaşi: "După un borş polonez se servesc mîncăruri greceşti fierte cu verdeţuri ce plutesc în unt, apoi pilaful turcesc şi la sfîrşit fripturi cosmopolite". În a doua parte a secolului al XIX-lea, deşi continuă influenţa bucătăriei apusene, unele dintre restaurantele vremii duc o bătălie tot mai puternică de reconsiderare a gastronomiei româneşti. Restaurantele care servesc ciorbă de burtă, sarmalele şi preparatele la grătar sînt tot mai solicitate, iar gospodinele vremii încep să colecţioneze reţete de mîncare românească. Deja la sfîrşitul primul război mondial reţetarul cu preparate româneşti devenise şi mai bogat, deoarece se înfăptuise Unirea, iar Ardealul venise şi el cu nenumărate reţete tradiţionale. Sîntem siguri că mai sînt încă o mulţime de reţete de preparate româneşti, mai ales pe la sate, despre care nu ştim mare lucru. Noi încercăm, după puterile noastre, să vă aducem pe mesele de sărbătoare savoarea preparatelor tradiţionale.