x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu    |    28 Ian 2009   •   00:00

Bulgaria. Pentru mine, bucătăria acestei ţări se rezumă la castraveciori muraţi, dulceaţă de trandafiri, miere şi... cam atât. Dar citesc că bucătăria Bulgariei este reprezentativă pentru sudul Europei.



Esenţial sud-slavică, are influenţe turceşti, greceşti şi este ceva mai puţin inspirată din bucătăriile armeneşti, italiene, mediteraneene şi ungureşti. Bulgarii mănâncă orice fel de carne, dar pastrama din carne de capră afumată este consumată cu plăcere în multe regiuni, iar lukanka – un fel de ghiudem, picant şi durabil – este o specialitate a preparatelor din carne bulgăreşti. Faimoasă pentru salatele sale bogate şi drese cu o combinaţie de iaurt, usturoi şi nuci, bulgarii sunt cunoscuţi, de asemenea, şi pentru diversitatea şi calitatea produselor lactate, a vinurilor şi a băuturilor alcoolice locale, cum ar fi rakia şi mastika. Deserturile sunt suculente, conţin mult sirop de fructe, nuci sau dulceaţă, orez, griş şi sosuri dulci. Dintre deserturi, pe lângă plăcinte şi baclavale, orezul cu lapte şi compotul preparat din fructe uscate – oşaf – sunt la mare căutare. Ei, da! Aflu că aproape fiecare bulgar bea seara, înainte de culcare, o cană de iaurt, iar specialiştii spun că acesta ar fi secretul longevităţii multor locuitori ai acestei ţări.

×
Subiecte în articol: agenda