x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

14 Mai 2009   •   00:00
Pauză de cafea
Sursa foto: /

Un loc aflat într-un echilibru fragil între pământ şi mare. Un refugiu al vieţuitoarelor care numai aici îşi găsesc sălaşul. Aşezări izolate, la care se ajunge doar cu barca pe cărări de ape. Peşti uriaşi, ca de poveste, care se prind în undiţe sau în setcă.



Un loc unde borşul de peşte îşi capătă pe de-a-ntregul gustul şi aroma despre care s-a dus vestea. Aceasta este Delta Dunării. Oferta gastronomică este şi ea unică, fiindcă, prin aceste locuri, pescarii ştiu a pregăti borşuri pescăreşti (chiar şi cu "fructe de Dunăre": cozi de raci, scoici şi alte bogăţii acvatice precum ciulinii de baltă sau ciupercile de salcie), scrumbii şi ştiuci umplute, saramuri şi icre de tot felul. Există însă o mâncare pe cât de simplă, pe atât de neobişnuită. "Chilcă cu ceapă". Iată cum a descris această "sărătură a săracului" gurmandul Radu Anton Roman. Chilca (adică peştişiori din aceia mici, prinşi laolaltă cu alţii mai mari) se curăţă bine, se îndepărtează capetele, se spală şi se lasă să se usuce. Peste ei se pun felii de ceapă roşie şi de măsline, câteva rondele de lămâie şi pătrunjel tocat. La sfârşit se toarnă niţel ulei şi oţet, musai din cel de fructe. Mâncarea asta sărată poate fi astăzi doar un preambul pentru alte mâncăruri gustoase care vi se vor aşeza înainte dacă paşii vă vor purta vreodată prin Deltă.

×
Subiecte în articol: pauza de cafea