x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu    |    13 Mai 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5701-120125-bucate21_3018.jpgSe pare că arta culinară abunda de condimente încă de pe timpul Imperiului Roman. Mirodeniile erau fie aduse din Orient, fie indigene. Aflu din relatările vremii că romanii utilizau la prepararea bucatelor din abundenţă piper boabe sau pisat. De asemenea, la mare căutare erau chimenul, usturoiul, anasonul, cimbrul, ceapa, măghiranul, pătrunjelul, dar şi garumul. Ce este garum?

Un condiment, foarte scump, obţinut din macerarea în oţet a intestinelor de peşte, mai ales de scrumbii şi ton. Mirodenia, ce avea o aromă extrem de puternică, se producea aproape peste tot în bazinul Mediteranei, dar cel mai căutat era cel procurat din pescăriile din Gades. Reţeta unui purceluş de lapte - după Appicius, gastronom roman, contemporan cu împăratul Tiberius - sună cam aşa: "Se goleşte purceluşul de viscere prin bot, apoi se umple cu pui îndopaţi, mezeluri, cârnaţi, potârnichi, curmale fără sâmburi, ceapă afumată şi tot felul de ierburi.

Se coase, apoi se coace în cuptor. După coacere i se despică spinarea şi i se impregnează carnea cu un sos făcut din rută (cu un miros puternic, aromatic şi dulce, nu poate fi comparat cu nici un alt condiment - n.n.) cu garum, cu vin dulce, cu miere şi untdelemn". Delicios, nu?

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda