x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pescuit pe catalige

Pescuit pe catalige

09 Iul 2009   •   00:00
Pescuit pe catalige
Sursa foto: /

În perioada 10-12 iulie, în localitatea Răstolniţa din judeţul Mureş se va desfăşura cea de-a V-a ediţie a Festivalului Văii Mureşului. Organizatorii au pregătit activităţi inedite al căror scop este promovarea acestei zone pline de obiceiuri şi tradiţii.



"Evenimentele prioritare privesc perpetuarea zestrei de tradiţii, obiceiuri, folclor, mergând până la nivel gastronomic", a afirmat prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan. Printre activităţi se vor afla un concurs de pescuit pe catalige, unul de gătit preparate tradiţionale la ceaun, drumeţii la o stână tradiţională, proiecţii de filme documentare, expoziţii de pictură şi de grafică." (S.C.)

Sărbătoarea zmeurei
 Duminică, 12 iulie, în localitatea Conceze, din Franţa, are loc cea de-a 13-a ediţie a Sărbătorii zmeurei. Comitetul de organizare propune celor prezenţi numeroase ateliere, concursuri şi degustări ale parfumatului fruct. De la sărbătoare nu vor lipsi murele, dudele, afinele, căpşunele şi agrişele. Vizitatorii vor afla reţete precum: tiramisu, rulade, tarte, şerbeturi sau chiar supe cu zmeură. Vinul de zmeură va fi delicatesa evenimentului. (C.D.)

Sărbătoarea gulaşului
Nouă echipe din localitatea Petrisani, judeţul Alba, s-au întrecut în prepararea celui mai gustos gulaş. Organizatorii le-au pus la dispoziţie 30 de kilograme de carne de viţel, urmând ca fiecare echipă de bucătari amatori să-şi demonstreze talentul, adăugând ingredientele potrivite unui gulaş gustos. Concomitent cu acest concurs gastronomic a fost organizată o expoziţie de legume şi produse apicole, iar la lăsarea serii s-a dat startul petrecerii la care au fost invitaţi toţi locuitorii. (S.C.)

Restaurante de... vedete
Se pare că actriţa americană Je­nnifer Aniston se descurcă foarte bine în bucătărie, pregătindu-le prietenilor preparate gustoase, fie că sunt me­xicane sau italiene. Multe dintre preparatele ei sunt gătite fără a apela la o carte de bucate. Pentru că acest talent nu trebuie să se piardă, ea se gândeşte chiar să îşi deschidă un restaurant, intrând astfel în rândul vedetelor proprietare de locaţii de lux. Eva Longoria a deschis cu un an în urmă un restaurant cu specif mexican, iar Justin Timberlake are nu mai puţin de două restaurante în New York... (S.C.)

Studiu asupra dietei vegetariene
Conform cercetărilor efectuate de o echipă australiano-vietnameză, persoanele care au un regim strict vegetarian vor suferi în mai mare măsură de boli ale oaselor decât cei care preferă o bucată de friptură la masă. Un studiu efectuat pe 2.700 de persoane vegetariene a demonstrat că acestea au structura oaselor cu 5% mai puţin densă decât în mod normal. "Rezultatele ne arată că dieta vegetariană este asociată cu o diminuare a densităţii de minerale în oase", a afirmat Tuan Nguyen, cercetător în cadrul acestui proiect. (S.C.)

Serbările Cetăţii

Timp de două zile, în peri­oada 4-5 iulie, în oraşul Ora­dea s-au desfăşurat Serbările Cetăţii. Copiii au de­prins principalele teh­nici ale meşteşugurilor tradi­ţionale şi au admirat costume medievale. Participanţii au vizitat o expo­ziţie de arme şi şi-au încercat îndemânarea la trage­rea cu arcul. Cea mai aş­tep­ta­tă a fost demonstra­ţia de gătit preparate în stil medi­e­val, cum ar fi frigărui sau bogracs. (S.C.)

Vinuri piemonteze

Pe piaţa românească a vinurilor au intrat două noi sortimente obţinute de vi­nificatorii din Pie­mont. Această regiune es­te re­numită pentru marile suprafeţe plantate cu vie dedicată producţiei de vi­nuri de origine controla­tă. Vinurile roşii, precum Ba­rolo şi Barba­resco sunt mar­ca acestei regiuni. Vinificatorul Al­fredo Prunotto aduce în Ro­mânia Prunotto Barbares­co şi Prunotto Montpertone Monferatto. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world