x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prima maşină! Sfaturi referitoare la cumpărarea autovehiculelor pentru adolescenţi

Prima maşină! Sfaturi referitoare la cumpărarea autovehiculelor pentru adolescenţi

12 Noi 2012   •   23:14
 Prima maşină! Sfaturi referitoare la cumpărarea autovehiculelor pentru adolescenţi
Alain Meniu, pilot de curse WTCC
Atunci când îşi aleg primul autovehicul, şoferii tineri vor prioritiza stilul, sistemele infotainment şi viteza maximă în procesul de achiziţie, în timp ce părinţii se vor concentra în mod firesc pe siguranţă, costuri de funcţionare şi fiabilitate.

Oricât de tentant ar fi să cheltuiţi mulţi bani pe un model sport puternic ca primul autovehicul al fiului sau fiicei, dat fiind că au o experienţă de conducere limitată, este mai bine ca şoferii tineri să conducă un autovehicul de oraş practic sau un autoturism de dimensiuni mici. Copiii dumneavoastră vă vor fi recunoscători, iar costurile de funcţionare nu vă vor afecta prea mult pe termen lung.

"Până la 22 de ani am condus maşina părinţilor mei, care era din punct de vedere calitativ la ani-lumină distanţă de automobilul Chevrolet sigur şi fiabil, pe care îl am astăzi,” spune pilotul Alain Menu, membru al echipei Chevrolet participante la Campionatul Mondial de Turisme.

Iată care sunt cele mai importante sfaturi atunci când vă gândiţi să achiziţionaţi prima maşină...

Siguranţa. Concentraţi-vă atenţia asupra autovehiculelor cu echipamente de siguranţă, precum airbaguri, sistem de antiblocare a roţilor la frânare şi dispozitive de pretensionare a centurilor de siguranţă. Modelele mai noi de autovehicule au airbaguri tip cortină şi airbaguri suplimentare pentru zona toracelui şi a abdomenului, integrate în scaune şi sistem de control electronic al stabilităţii. Dacă vă permite bugetul, luaţi în considerare autovehiculele cu punctaje de patru sau cinci stele la testele EuroNCAP.
 
Dotări. Verificaţi dotările standard ale autovehiculului şi vedeţi dacă satisfac nevoile adolescentului dumneavoastră. Fie că este vorba de un portbagaj mare pentru echipamente sport, un scaun ortopedic sau un sistem de navigaţie prin satelit ca să fiţi sigur că tânărul şofer nu se rătăceşte, există numeroase dotări care îl vor ajuta în fiecare zi.

Consumul.
Mare nu înseamnă mereu mai bun. Deşi este posibil să vi se pară că un autovehicul mai mare este mai bun, va consuma mai mult carburant. Dacă are nevoie de autovehicul pentru a merge la şcoală sau la evenimente sportive, kilometrii se vor acumula rapid, deci vă sfătuim să căutaţi un autovehicul cu consum redus de carburant, pentru a diminua costurile alimentării acestuia.

Achiziţia. Evaluarea aspectului exterior al unui autovehicul rulat este uşor de efectuat, dar verificarea stării componentelor mecanice ale acestuia constituie un aspect important. Solicitaţi-i unui mecanic calificat să efectueze o inspecţie înainte de achiziţie, pentru a vă asigura că frânele, roţile şi celelalte elemente ale autovehiculului prezintă un nivel de siguranţă corespunzător.

Împărţiţi cheltuielile. Înainte de achiziţia unui autovehicul, implicaţi-l pe tânărul şofer în toate aspectele legate de finanţarea unui autovehicul, de la asigurare la plăţile curente. Orice autovehicul aţi achiziţiona, acesta trebuie să se poată încadra în bugetul familiei dumneavoastră. Ţineţi cont de costurile de funcţionare şi intervalele de service.

×