x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Răsfăţ aromat pentru orice moment al zilei

Răsfăţ aromat pentru orice moment al zilei

de Simona Chiriac    |    17 Sep 2009   •   00:00
Răsfăţ aromat pentru orice moment al zilei
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Ceaiul a devenit în întreaga lume simbolul ospitalităţii. Fie că te afli în deşert legănat pe spinarea cămilelor, sau poate urci din greu pe cărări de munte, cu o ceaşcă de ceai aromat eşti întâmpinat de toţi cei care-ţi ies în cale. Fie că este la bază alb, negru, verde sau oolong, ceaiul se metamorfozează, schimbân-du-şi aromele, gusturile şi firea, fiind astfel potrivit pentru orice anotimp sau stare de spirit.



Diversitate
Ceaiul şi cafeaua au fost vedetele Festivalului Tea & Coffe organizat în Bucureşti la sfârşit de august, ocazie pentru toţi cei prezenţi de a descoperi pasiuni noi. Ceainice dantelate din metal, ce amintesc de serviciul rafinat al bunicii, păstrat pentru ocazii speciale. Samovare din care să curgă iarna ceai fierbinte care să încălzească inimile, aparate de expresso, farfurii şi ceşcuţe din porţelan, cutii pline cu zeci de sortimente de ceai. Interesantă a fost recompunerea unui spaţiu indian, plin de culori şi texturi. Ceaiurile servite în ceşti de porţelan "brodate" în albastru, aveau alături diverse prăjiturele potrivite unui moment de răsfăţ. Ana Tudose a jucat rolul de gazdă.  "În India, ceaiul negru este la putere, cel foarte aromat. Se bea pe parcursul întregii zile. În cafenea avem toate sortimentele de ceai: verde, negru, de plante (de la levănţică până la muşeţel, floare de lotus sau osmandru), oolong. În general, pot să spun că avem sortimente din toate regiunile cu tradiţie: China - ceaiul verde, Sri Lanka - ceaiul negru, Africa de Sud - rooibos. Ceaiul verde este bine să fie servit neîndulcit sau eventual se poate gusta o prăjitură înainte pentru a i se spori toate aromele. Ceaiul de fructe este foarte popular şi există tot felul de selecţii: mango, măr, scorţişoară..." Ceaiul alb provine din provincia chineză Fujian şi are un conţinut ridicat de teină. Studiile au arătat că o ceaşcă de ceai alb protejează mai eficient organismul de bacterii şi viruşi decât o face ceaiul verde.

Proprietăţi
Fiecare ceai în parte poate induce o anumită stare. De asemenea, ele au efecte curative. Spre exemplu, ceaiurile roşii sunt recomandate seara pentru că nu conţin teină. Ceaiul verde este relaxant şi se poate servi pe tot parcursul zilei. Ceaiul alb şi negru sunt potrivite în timpul zilei pentru că seara nu vă lasă să dormiţi. Mai puteţi încerca ceaiuri bio (sunt relaxante, purifică organismul şi creează o stare de spirit foarte plăcută), aromatizate (interesante sunt cele cu pepene galben, măceş, lămâie sau măr) sau nearomatizate.

Dulce
Alături de ceai se pot aduce la masă şi prăjiturele. Pentru o reţetă simplă sunt necesare 250 g unt, 70 g zahăr, esenţă de vanilie, 250 g făină, un vârf de cuţit de sare, un pliculeţ de praf de copt, 100 g migdale. Într-un vas se freacă untul cu zahărul, se adaugă esenţa de vanilie, făina, praf de copt şi sare. Se frământă aluatul, se încorporează migdalele măcinate, apoi se lasă câteva ore la rece. Se întinde o foaie de aluat şi se decupează forme. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă în cuptorul preîncălzit la 190 grade C. Când sunt gata se pudrează cu zahăr şi cu scorţişoară.

×
Subiecte în articol: dicţionar gastronomic