x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Record contestat

Record contestat

02 Apr 2009   •   00:00
Record contestat

La Festivalul Internaţional de Nunţi şi Gastronomie de la Sibiu, la 21 martie, bucătarii au preparat un bulz cu o lungime de 189 de metri.



Însă bulzul preparat la Sibiu a fost contestat de locuitorii comunei Turia, judeţul Covasna. Primarul acestei comune, Daragus Attila, a declarat că cel mai lung bulz din lume a fost realizat în doar câteva minute în prezenţa reprezentanţilor World Records Academy, ai Serviciului de Metrologie, ai altor instituţii şi a unui notar public. El a fost preparat, după o reţetă proprie, în comuna Turia, în septembrie anul trecut şi a fost omologat de OSIM.

Show cu ciocolată la Cannes
În perioada 10-13 aprilie, la Cannes, în Palatul festivităţilor, va avea loc un salon internaţional, care are ca temă zahărul şi ciocolata. Peste 100 de expozanţi vor prezenta şi vor vinde produsele lor dulci. Cei prezenţi vor putea afla mai multe şi despre istoria "plantei zeilor", cum este numită cacaua, originară din America de Sud. Vor fi prezentate procedee de cultivare şi de transformare a bobului în praful aromat. Sunt aşteptaţi peste 10.000 de vizitatori.

Nemulţumiri
Crescătorii de ovine şi caprine din ţară, întruniţi în Şedinţa Consiliului Naţional al Sindicatului Crescătorilor, acuză Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că favorizează importatorii de carne de oaie, în detrimentul producătorilor autohtoni. Crescătorii de ovine s-au întâlnit, sâmbătă, 21 martie, la Bran, pentru a discuta problema celor şapte milioane de miei fătaţi în acest an, pentru care nu au avut cipuri de identificare.

Expoziţie de veselă
La Complex Perla, din Mamaia, în perioada 18-21 martie a avut loc o expoziţie de veselă din porţelan, cu destinaţia hotel-restaurant-bar. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Salonului de dotări hoteliere şi alimentaţie publică. Cei prezenţi au putut vedea tendinţele din 2009 în materie de veselă. Patronii hotelurilor şi restaurantelor au ales de la furnizorii care au organizat expoziţia modele de farfurii care să se potrivească şi cu specificul localului.

Sărbătoare gastronomică
În localitatea Cavignac, din Franţa, la 5 aprilie va avea loc a patra ediţie a sărbătorii produselor de sezon şi a peştilor din familia Petromyzontidae, care sunt consideraţi adevărate specialităţi culinare. Vor fi prezenţi peste 30 de agricultori şi pescari care vor prezenta şi vor vinde produsele lor. Vor avea loc şi degustări de preparate precum foie gras, brânzeturi de la ferme, diverse mâncăruri din carne de oaie şi capră, stridii, sparanghel din regiunea Blayais etc. Anul trecut au fost peste 4.000 de vizitatori.

Trofeul Jean Sabine
La 18 martie, în localitatea Saissons, din Franţa, la liceul hotelier, a avut loc un concurs culinar propus de Jean Sabine, cheful bucătăriei Ministerului Afacerilor Externe. La concurs au participat finaliştii din Amiens, Thonon, Grenoble, Talence, Paris şi Sfântul Chély d'Apcher. Aceştia au susţinut o probă scrisă şi una practică. În trei ore, echipele au preparat un meniu pentru patru persoane: un antreu cald pe bază de foie gras, un fel principal cu garnitură şi un desert din ciocolată.

Petrecerea sparanghelului
În zilele de 25 şi 26 aprilie, în localitatea Etauliers, din Franţa, va avea loc sărbătoarea sparanghelului, eveniment ce are loc din anul 1999. În fiecare an se adună peste 10.000 de vizitatori care vin să întâlnească 60 de expozanţi gastronomici şi chefi din toată ţara. Ei vor participa şi anul acesta la degustări. Va fi prezent şi Jean-Pierre Coffe, prezentator de radio şi televiziune, autor francez, recunoscut pentru vehemenţa cu care apără bucătăria franceză autentică.

×
Subiecte în articol: food world