x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    01 Oct 2008   •   00:00

Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai… strălucitoare deserturi exotice – în traducere, numele lui înseamnă chiar: "Fire de aur" – îşi are originile în Europa.



Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai… strălucitoare deserturi exotice – în traducere, numele lui înseamnă chiar: "Fire de aur" – îşi are originile în Europa. Reţeta thailandeză de "foi thong" a fost "împrumutată", acum vreo patru secole şi ceva, de la… portughezi. Amatori de bucate dulci-dulci, locuitorii Siamului au fost încântaţi de gustul special al acestui desert. Ca să deprindă tehnica de preparare, un european (nu ştiu dacă formula e valabilă şi pentru portughezi, dar cu siguranţă cei de prin părţile noastre de lume au nevoie) ar trebui să asiste la pregătirea lui de o thailandeză mereu zâmbitoare. Ingredientul de bază al acestui desert îl reprezintă gălbenuşurile de ou, care "se fierb" într-un sirop pe bază de apă şi zahăr. Enunţul pare să se refere la o tehnologie simplă, dar nu este deloc aşa. Micuţele thailandeze obişnuiesc să exerseze îndelung, ajutându-şi mamele şi bunicile, pentru a le reuşi minunatele "fire de aur". Mai întâi se separă gălbenuşurile (având grijă să nu rămână nici un strop de albuş lângă ele), apoi se bat foarte bine într-un castron, după care se dau la rece (în frigider), pentru a căpăta o consistenţă mai groasă. Între timp, într-o tigaie wok (e indicat să se folosească, deoarece căldura va cuprinde uniform lichidul) se pregăteşte un sirop din apă, zahăr şi, eventual, arome. Gălbenuşurile se vor pune într-un săculeţ de pânză subţire (din bumbac sau mătase), prevăzut cu două găuri foarte mici, la distanţă de un centimetru, un centimetru şi jumătate una de cealaltă. Când siropul clocoteşte, se vor lăsa gălbenuşurile să "curgă" în acesta, făcând mişcări circulare deasupra vasului (de la o înălţime de 15-20 cm). Astfel, "firele" de gălbenuş se vor întări, luând aspectul unei fideluţe foarte subţiri. Ori mai degrabă a unor fire de aur, care vor fi scoase din vas cu ajutorul a două… beţişoare. Doar suntem în Siam, nu-i aşa?

Delicii siameze

O bucătărie care trebuie încercată cu toate simţurile. Aşa se recomandă gastronomia thailandeză turistului occidental care se avântă să încerce gusturi şi senzaţii noi în ţinutul exotic al vechiului Siam. O "degustare" care nu începe cu bucăţica de mâncare dusă la gură cu beţişoarele (sau cu furculiţa, după îndemânarea fiecăruia de a mânui tacâmurile orientale) şi nici măcar cu aroma bucatelor care forfotesc în tigăi, oale şi tablale... Ci cu... sunetul vânzătorilor care îşi strigă marfa în pieţe, ori te îndeamnă să le cercetezi produsele proaspete, viu colorate, direct din barca-magazin care înaintează pe canalele râului Chao Phraya. Cu senzaţia pe care o ai atingând un fruct zemos şi parfumat, care "promite" să-ţi răcorească o toridă amiază siameză...

×
Subiecte în articol: editorial