x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    28 Mai 2009   •   00:00
Reţeta de suflet
Sursa foto: /

Începuse totul cu o legendă căreia îi căutam rădăcinile pe coclaurile Carpaţilor, la Întorsură. Reminiscenţa unui text citit cândva, care plasa Caucazul mitic... acasă, pe umărul munţilor cunoscuţi, nu departe de apa Buzăului.



Scrisese cineva că el, Caucazul, nu era altul decât ţinutul de piatră al caucilor, trib tracic, viteaz şi puternic, ca tot neamul lor cel întins. Acolo, ţintuit de piatră, Prometeu primea „vizita" crudă a vulturului care se înfrupta din ficatul lui, zi după zi, până Hercule avea să-l scoată de sub pedeapsa zeilor. A venit apoi, de niciunde, o alta legendă, a Colchidei... La Colţi, berbecul cu lâna de aur aştepta, în îndepărtatul timp mitic, venirea corăbiei Argos. Lâna de aur, spun şi azi bătrânii locului, era de fapt blana albă, pe care dacii o aşezau în calea apelor învolburate, pentru a strânge în ea... pietrele de chihlimbar rupte de şuvoaie din munte, cărate o dată cu pietrişul şi mâlul. Pline de ambră, blănurile berbecilor străluceau în lumină precum aurul. Au fost apoi multe alte poveşti şi le­gende - cu eroi, semizei şi sihaştri - respuse, rescrise, care m-au chemat să explorez locurile. Şi aşa i-am descoperit pe eroii mei de astăzi, oamenii din satele de sub munte, de sub Penteleu şi Nehoiu, care mă cheamă, an după an, să le gust bucatele pregătite după reţete la fel de vechi precum legendele, să beau alături de ei păhăruţul de ţuică tare şi să împărtaşim împreună bucuria sărbătorilor pastorale. Nu demult, mieii au fost înţărcaţi, după care au plecat la stână, o dată cu păstorii şi poate chiar astăzi stau strânşi în jurul focului, iar cei mai vârstnici spun mai tinerilor istoria voinicilor care-au hălăduit, cândva, prin „munţii lor"...

ÎN AŞTEPTAREA VERII
Se apropie cu paşi repezi căldurile cele mari ale verii, aşa că ne-am gândit să vă înlesnim astăzi un popas într-un ţinut ceva mai răcoros, la Penteleu, sub munte, unde vom gusta împreună din bucatele savuroase ale păstorilor. Dacă preferaţi totuşi să aşteptaţi vara acasă, vă propunem să nu zăboviţi excesiv în bucătărie, ci doar atât cât să pregătiţi o salată sau un platou cu paste, după o reţetă clasică mediteraneană. Oricare variantă o veţi alege, cu siguranţă vara vă va găsi pregătiţi să o înfruntaţi.   

×
Subiecte în articol: editorial