x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet: Cu farfuria, prin Europa

Reţeta de suflet: Cu farfuria, prin Europa

de Simona Lazar    |    28 Mai 2008   •   00:00

Aceasta e tema săptămînii în care ne aflăm: să ne cunoaştem continentul, fără a ieşi din bucătărie. Sau, hai să zicem că putem ieşi, dar nu ne ducem prea departe, ci ne oprim în sufragerie. Asta pentru că, frumos ornată, Europa ni se oferă pe farfurie

Aceasta e tema săptămînii în care ne aflăm: să ne cunoaştem continentul, fără a ieşi din bucătărie. Sau, hai să zicem că putem ieşi, dar nu ne ducem prea departe, ci ne oprim în sufragerie. Asta pentru că, frumos ornată, Europa ni se oferă pe farfurie. De la dulciurile pentru cei mici, ale căror nume amintesc de ţări, provincii şi oraşe ale Europei, pînă la un “abonament” inedit, ce vă permite să “împrumutaţi”  şi să “răsfoiţi” o carte minunată, luată de pe raft, din “biblioteca gusturilor”. De la o degustare de produse tradiţionale, într-unul dintre “hanurile Europei rurale”, pînă la o petrecere cîmpenească, “acasă”, în România, sub Penteleu. Oricare ar fi “bucatele” preferate, există “un ingredient” pe care îl veţi întîlni în toate reţetele: curiozitatea. Fiţi, deci, curioşi! Daţi pagina şi veţi afla noi şi frumoase poveşti culinare.


A fost odată o fetiţă care scria poveşti. Şi una dintre ele urma aşa: “Prinţesa-Care-Mînca-Bomboane era o răsfăţată fără pereche. De fapt, avea o pereche. De pantofi. Ca şi prietena ei, Dorothea. Şi tot ca ea, călătorea pe un drum pavat cu aur, la capătul căruia o aştepta un vră­jitor. Nu era Oz, dar orice nume ar fi avînd, era cu siguranţă un vrăjitor bun. Unul care avea o vrajă hărăzită să-i schimbe destinul. Pentru că Prinţesa-Care-Mînca-Bomboane era fericită şi necăjită din acelaşi motiv: iubea dulciurile. Era fericită că avea la şorţuleţ un buzunar fermecat, în care băga doar mînuţa şi scotea oricînd şi oricîte bomboane, torturi, prăjituri şi alte cofeturi şi-ar fi dorit. Era fericită că-şi putea schimba glazura (pardon! rochiţa!) de cîte ori poftea, asortîndu-i culoarea cu cea a florilor de pe cîmpurile pe lîngă care trecea. Dar era tristă pentru că, pe mă­sură ce mînca şi mînca din dulciuri – care nu se terminau niciodată şi aveau gusturi, forme şi culori tot mai apetisante –, se «rotunjea» şi ea tot mai mult, iar din cauza glazu­rilor (rochiţelor) pastelate, începuse să semene cu o bomboană uriaşă. De la o vreme, nici măcar nu mai mergea pe drum, iar perechea de pantofi nu-i mai folosea la nimic, pentru că… se rostogolea. Şi s-a tot rostogolit aşa, pînă a ajuns la capătul drumului. Şi cum era o prinţesă bine-crescută, şi-a scuturat rochiţa şi l-a salutat pe… Vrăjitor. «Bună ziua», a spus ea. «Am venit pînă aici ca să mă ajuţi să rede­vin o fetiţă normală. Am auzit că tu cunoşti o vrajă grozavă». «Aşa este» – i-a răspuns vrăjitorul. «Vino cu mine!» Şi a adus-o la el acasă, unde i-a pregătit cea mai gustoasă supă de legu­me. Din care, dacă a gustat, Prinţesa s-a lecuit pe dată. Se spune că, de atunci, nu mai mă­nîncă dulciuri decît cu măsură şi numai la ocazii speciale.

Iar dacă i se pare că ar putea să se întoarcă la vechile obiceiuri, Vrăjitorul apare imediat lîngă ea, cu o lingură de supă…”
 

simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: editorial