x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Să fii profesionist

Să fii profesionist

de Simona Lazar    |    22 Oct 2008   •   00:00

Respect pentru profesia ta. Pentru tot ceea ce înseamnă ea, din clipa în care eşti un simplu ucenic bucătar până când ajungi să fii cel mai important bucătar al planetei. Asta înseamnă să fii profesionist.

Să înveţi mereu lucruri noi. Să te informezi asupra produselor care apar pe piaţa alimentară. Să desluşeşti până la ultima fibră ce secrete ascund ingredientele pe care le foloseşti. Să afli cine sunt cei mai buni în branşa ta şi unde te poziţionezi faţă de ei. Să ai curajul să inovezi, să încerci, să creezi. Să fii azi mai bun decât ieri şi mâine mai bun decât azi. Dar mai înainte de toate să ai respect. Respect pentru profesia ta. Pentru tot ceea ce înseamnă ea, din clipa în care eşti un simplu ucenic bucătar până când ajungi să fii cel mai important bucătar al planetei. Asta înseamnă să fii profesionist.

 

Reţeta de suflet

Într-o lume plină de şefi-bucătari bărbaţi de succes, inovatori, lideri ai breslei – Bocuse, fraţii Troisgros şi Ducasse sunt doar câţiva dintre cei care au adunat “un pumn de stele” Michelin –, care au cucerit nu doar teritoriile restauraţiei “clasice” (restaurantele, adică), dar au şi pătruns “agresiv” în televiziuni – iată ce colosal succes are Jamie Oliver  în Marea Britanie – Lady-Chef a Elveţiei ocupă un loc privilegiat. Irma Dütsch – căci despre ea este vorba –, fiica unui “fromager” din Gruyère, a făcut istorie în gastronomia şi televiziunea elveţiană. Este cu siguranţă una dintre cele mai iubite personalităţi din ţara ei, iar în ceea ce priveşte gastronomia, spiritul de inovator este egalat de bucuria cu care (re)pune în valoare vechile reţete din “ţara şvaiţerului”, iar măiestria în arta culinară de plăcerea pe care o are să... “prepare” cărţi. Una dintre cele mai spectaculoase cărţi de bucate pe care le-am văzut vreodată – şi, vă rog să mă credeţi, nu am bucurie mai mare decât de a afla, a răsfoi şi a cumpăra astfel de tomuri pe care le preţuiesc nu doar pentru utilitatea lor practică – este “Amitié gourmande”. Mi-a fost dăruită de prietenul nostru Francis Dufresne, bailli al Chaîne de Rotisseurs (Asociaţia Internaţională a Gurmanzilor) din cantonul Vaud, semn că “amiciţia” din titlu este de bun augur. Voi reveni cândva la această carte. Însă pentru că dedicăm această ediţie profesioniştilor, îmi voi permite să citez câteva rânduri din mărturisirile Irmei. “Ideea de a atrage alături de mine câţiva prieteni şi de a-i «introduce» într-o carte, gătind împreună cele mai bune reţete ale mele, mi-a venit ca o scânteie. Am destui prieteni cât pentru încă vreo câteva cărţi de bucate”... Despre asta este de fapt vorba şi în Jurnalul de bucătărie. Despre prietenie. Împrejurul unei farfurii cu mâncare.


 

 

×
Subiecte în articol: editorial