x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sa mai invatam si de la altii

Sa mai invatam si de la altii

09 Noi 2006   •   00:00

VIATA LA TARA
Intr-un loc frumos, o idee simpla, cu bani putini
VIATA LA TARA
Intr-un loc frumos, o idee simpla, cu bani putini

Poate cea mai mare eroare pe care continuam sa o facem cu totii, de la arhitecti pana la constructori si beneficiari, este aceea de a complica pana si cele mai simple lucruri. Uitam prea adesea ca in orice zona a vietii si in orice domeniu de activitate, simplitatea este trasatura care innobileaza si da valoare. De la arta la tehnica, de la iubire la campul de batalie, de la conversatie la sunetul frazei muzicale, ideile simple si bine exprimate au capatat rapid valente de simbol si s-au impus in constiinta omenirii pentru perioade de timp foarte lungi sau chiar pentru vecie.

DIN ELVETIA IN BUCOVINA

Un cititor care locuieste in miraculoasa noastra Bucovina ne-a trimis imaginile alaturate si o scurta, dar semnificativa poveste. Cu ceva ani in urma viata l-a dus pentru ceva timp intr-un canton elvetian. A avut ocazia sa urmareasca vreme de un an si jumatate, cum proprietarul unui teren invecinat si-a construit, aproape singur o casuta in care sa-si poata petrece sfarsiturile de saptamana departe de zgomotul si trepidatia metropolei. Cititorul nostru marturiseste cu sinceritate ca, fiind el insusi constructor, a privit cu un zambet neincrezator stradaniile cetateanului helvet, ba chiar s-a imprietenit cu acesta in urma catorva discutii in cursul carora nu si-a putut reprima plasarea unor observatii continand ironii de cea mai pura sorginte moldovineasca. Evident ca pe masura ce constructia prindea contur, mucalitul nostru concetatean a "lasat ciocul mai mic", iar in final, cand a fost invitat la o inaugurare bine stropita cu vin italienesc, a fost nevoit (dar si incantat) sa recunoasca nu numai ca se inselase, dar ca primise o lectie pe care n-o va uita niciodata.

COMPORTAMENT MIORITIC

Fiind el insusi proprietarul unui teren aruncat superb pe o coasta de deal, in apropierea unei paduri, omul nostru s-a hotarat, odata intors acasa, sa ridice si el aici o casuta de vacanta, daca nu identica, macar asemanatoare. Evident ca, inarmat cu cateva zeci de fotografii si cu ceva schite facute de mana, s-a adresat mai intai, asa cum era si firesc, unui arhitect. Nu mica i-a fost surpriza sa constate ca e privit ca un nebun, ca "domnul" arhitect il cam ia peste picior si ca este sfatuit sa dea la gunoi nazbatia aia elvetiana, inlocuind-o cu un "proiect serios". Fara sa dezarmeze, a apelat la cateva firme specializate in constructii pe structura din lemn, dar si aici a cam fost trimis la plimbare, oamenii avand oferte standard, la preturi "dictate de piata". In disperare de cauza, cititorul nostru a decis sa apeleze la un inginer structurist, sa prospecteze piata materialelor si a materiilor prime si, urmand pana la capat exemplul prietenului din coasta Alpilor, sa se apuce singur de treaba, apeland numai, si daca va fi nevoie, la meseriasi platiti cu ziua.

IN LOC DE CONCLUZII

Concluziile si talcul acestei povesti ni se par evidente, asa incat nici nu le vom mai scrie. Cateva observatii generale credem insa ca se impun. Cea dintai este aceea ca nu pentru prima oara constatam cu regret faptul ca o parte dintre membrii minunatei bresle a arhitectilor romani sunt manati de aroganta, incompetenta si lacomie. Cam cu aceleasi semnale isi intampina potentialii clienti si unele firme de constructii, principiul de a lucra ieftin, bine si repede in folosul tuturor fiindu-le complet necunoscut. In sfarsit, se mai demonstreaza inca o data ca la noi, atunci cand cineva are o idee, o propunere, o initiativa cu continut novator primul raspuns pe care il primeste este: "Nu se poate!". Chestia asta cu trimisul la plimbare avand drept acoperire sentinte seci de speta negativista sau descurajatoare nu este de fapt decat o teribila frana mentala care te tranteste in nas de fiecare data cand vrei sa-ti depasesti limitele.

COSTURI REDUSE

Proiectarea unei astfel de cabane este cu siguranta necostisitoare datorita simplitatii desfasurarii atat in plan, cat si pe verticala. Constructia nu are nevoie de fundatie, ea sprijinindu-se pe piloni bine ancorati care anuleaza, in plan orizontal, diferentele de nivel ale terenului. Este o constructie usoara, pentru peretii exteriori si compartimentari putandu-se folosi structuri de lemn sau alte materiale modulare. Acoperisul recomandat este unul simplu, in doua ape. Cupola de desupra camerei mari este spectaculoasa si exista solutii tehnice ca ea sa fie amovibila. Suprafetele vitrate sunt de dimensiuni reduse pentru a evita pierderile de caldura si a eficientiza consumul de combustibili in timpul anotimpului rece. La interior, finisajele pot fi de cea mai buna calitate sau modeste, dupa gustul si... buzunarul proprietarului, dar ele depind in mare masura de gradul de izolare hidro-termica la peretii exteriori si la plansee.

MINIM SI FUNCTIONAL

Se vorbeste peste tot despre mobilier minimal si functionalitate. Cu siguranta, acesta este un foarte bun exemplu in materie. Un dormitor in care nu se afla decat un pat si o masuta, incalzit cu un semineu de mici dimensiuni perfect functional. Nici livingul nu trebuie aglomerat cu piese grele, masive si, de cele mai multe ori, inutile. Asezarea optima a canapelelor, crearea unui centru de atractie vizuala, un accent decorativ bine ales pot fi mai mult decat suficiente pentru a crea un ambient confortabil si primitor. Acolo unde conditiile o permit, o buna iluminare naturala este recomandata, in lipsa acestei posibilitati, directionarea luminii artificiale putand fi ea insasi o ocazie de a crea atmosfera.

ATENTIE!
Constructia unei cabane de acest tip nu numai ca este perfect posibila si la noi, dar e si de recomandat pentru o suma intreaga de motive. Ea ar putea fi plasata in aproape orice zona geografica, cu luarea in calcul a stabilirii finisajelor in functie de destinatie, conditii climaterice si numarul utilizatorilor potentiali. Costurile pentru materii prime, materiale, dotari si manopera ar fi foarte scazute, cu atat mai mult cu cat o buna parte din lucrari pot fi executate si de catre persoane fara o calificare speciala, dar dispunand de sculele necesare si de o buna abilitate tehnica

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul