x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sărbătoarea gusturilor

Sărbătoarea gusturilor

08 Oct 2009   •   00:00
Sărbătoarea gusturilor

În Parcul Unirii din Bucureşti s-a desfăşurat, în zilele de 1, 2, 3 şi 4 octombrie, cea de-a treia ediţie a Bucharest Food Festival.



Vizitatorii s-au putut delecta, în cele patru zile de festival, cu ciorbă de burtă, cu feluri de mâncare tradiţionale şi exotice, cu produse ecologice, dar şi cu delicatese din Franţa, Ungaria, Italia şi Republica Moldova. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de concertele formaţiei Proconsul, al Analiei Selis, Pasărea Colibri şi de Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Festivalul Toamna orădeană
La 24 septembrie a început Festivalul "Toamna orădeană", care se va desfăşura până la 12 octombrie. La eveniment se organizează şi Târgul internaţional de bunuri Varadinum & Gastro. Manifestările, organizate de Primăria municipiului Oradea şi Casa de Cultură a Municipiului, înseamnă în acest an 13 târguri şi expoziţii, opt manifestări sportive, 20 de spectacole de teatru, 20 de concerte de muzică, opt conferinţe şi seminarii, 12 lansări de carte şi reviste. În perioada 2-4 octombrie s-a desfăşurat şi Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor.

"Castania fest"
În perioada 2-4 octombrie a avut loc la Polovragi Festivalul Castanelor. Evenimentul, organizat de Pensiunea Castania cu sprijinul Consiliului Local Polovragi,  a avut în program vizite la mănăstirile din zonă precum Mănăstirea Polovragi, Horezu, plimbări pe cheile Râului Seaca, drumeţii la Crucea lui Ursache, excursii cu căruţa, călărie etc. De asemenea, localnicii şi turişti aflaţi în zonă au fost invitaţi să guste preparate tradiţionale precum castane coapte, berbecuţ la grătar, tocană de oaie, bulz tradiţional etc.

5281-103480-image001.jpgLichior de top  
Începând cu luna septembrie celebrul lichior Chambord - care a făcut senzaţie la Londra - poate fi găsit şi în România. Se spune despre el că este "iubit de femeile independente" şi este considerat o băutură ce a intrat în "spiritul modei". Ţinuta regală a sticlei şi calităţile acestei băuturi versatile l-au inspirat pe artistul Donald Edge să creeze sticla Chambord Royal în valoare de două milioane de dolari. Elegantul recipient a fost confecţionat manual din aur de 18 K, are încrustate cele mai fine perle, peste 1.100 de diamante şlefuite sub formă de pară şi un smarald.

Recolte bogate
La 2, 3 şi 4 octombrie Muzeul Ţăranului Român împreună cu Slow Food Valahia Gusturilor au organizat, sub un soare călduţ de octombrie, "Ziua Recoltei". Cu această ocazie bucureştenii care au trecut pe la Muzeul Ţăranului şi-au putut procura, direct de la producători, legumele şi fructele proaspete cu care-şi vor umple cămările pentru iarnă. Organizatorii şi-au primit cu "braţele deschise oaspeţii" care le-au trecut pragul în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică între orele 9:00 şi 18:00.

Târg Bio
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" în parteneriat cu Bio România şi Jurnalul Naţional au organizat în perioada 2-4 octombrie Târgul Bio, ocazie cu care a fost lansat şi "Proiectul Ecologic Românesc". Vizitatorii au putut gusta şi cumpăra produse alimentare şi cosmetice bio, şi-au putut procura audiobukuri şi cărţi de bucate de la Editura Humanitas "Despre Gastronomie", iar de la meşterii populari şi-au târguit obiecte de artă tradiţională.

5281-103482-vinimg_1567.jpgTrofeul Someleriei 2009

În perioada 19 octombrie-28 noiembrie se va desfăşura cea de-a patra ediţie a Trofeului Someleriei, eveniment care va desemna cel mai bun somelier al anului. Competiţia se adresează în primul rând angajaţilor HoReCa, iar preselecţia va avea loc în perioada 19-23 octombrie în cinci oraşe din România: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov şi Bacău. Finala se va desfăşura la data de 28 noiembrie, la World Trade Center, iar câştigătorul va intra în echipa ce va reprezenta România la competiţiile de profil.

×
Subiecte în articol: food world