x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scumpiri în UE

Scumpiri în UE

11 Iun 2008   •   00:00

În perioada aprilie 2007- aprilie 2008, s-a înregistrat o creştere de 7,1 % la preţurile alimentelor în ţările Uniunii Europene. În România însă, creşterea a fost de 12,4 %, situîndu-se din această perspectivă pe locul al doilea, după Bulgaria – 25,4 %

În perioada aprilie 2007- aprilie 2008, s-a înregistrat o creştere de 7,1 % la preţurile alimentelor în ţările Uniunii Europene. În România însă, creşterea a fost de 12,4 %, situîndu-se din această perspectivă pe locul al doilea, după Bulgaria – 25,4 %. Pentru români, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la pîine şi cereale – 12,3%, carne – 2,9%, lapte, brînzeturi şi ouă – 11,4%, fructe – 24,1%. Conform statisticilor, pentru români, produsele de larg consum ocupă 23,2% din totalul cheltuielilor lunare, în timp ce pentru Marea ­Britanie acest procentaj este de doar 9,7%. (S.C.)

 

Campionat ­gastronomic

În perioada 27-29 iunie, la Constan­ţa se va desfăşura “Campionatul In­ternaţional de Gătit în Aer Liber”. Aceasta este cea de-a doua etapă a ediţiei din anul 2008. La eveniment sînt aşteptaţi competitori din ţară şi din străinătate, indiferent de pregă­ti­rea sau experienţa lor profesională. Prepa­ratele vor fi eva­luate de specia­lişti în domeniu, precum Rainford (Anglia), Dumitru Burtea, Vlad Florica. (D.R.)

 

Programul alimentar mondial

La summetul de la Roma, Programul alimentar mondial a anunţat că va încerca să stopeze criza ­alimentară care, în cel mai scurt timp, va afecta întreaga omenire. Pentru asistenţă alimentară, va acorda 1,2 miliarde de dolari în plus, faţă de cît şi-a propus iniţial. Directoarea executivă a progrmului, Josette Sheeran, a afirmat că pieţele sînt pline de alimente, dar oamenii, din cauza greutăţilor materiale, nu au posibilitatea să le cumpere. Obiecti­vul principal al Programului alimentar mondial este să dea oamenilor, în primul rînd, bani, nu mîncare. (C.D.)

 

Greva producătorilor de lapte

Federaţia industriei laptelui din Germania a estimat o pierdere de 50 de milioane de euro din cauza grevei celor 100.000 de producători de lapte. Aceştia au fost nemulţumiţi că nu li s-a livrat laptele la timp. Ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, a subliniat cît de important este pentru ţara sa să nu importe lapte, dar pentru a înceta manifestările, a considerat că laptele cumpărat din străinătate ar rezolva conflictul. (C.D.)

 

“Cocoşul de Hurez”

În perioada 6-8 iunie a.c. s-a desfăşurat în oraşul Horezu a XXXVIII-a ediţie a Tîrgului Ceramicii Populare Româneşti “Cocoşul de Hurez”. La eveniment au participat olari sosiţi din toate ­colţurile ţării care au adus cu ei valorile certe ale artei populare. Por­nind de la tradiţia stră­vechilor tîrguri de Moşi, manifestarea a fost o sărbătoare a crea­ţiilor meşteşugarilor lutului din România. (M.B.)

 

Criza ­alimentară

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat că nu va permite să se dea greş în lupta contra crizei alimentare. În planul său sînt pre­vă­zute 15 pînă la 20 de mi­liarde de dolari pe an, care să combată criza. “Această problemă pri­veşte lumea întreagă. Trebuie să asigurăm hrana femeilor şi a copiilor şi să avem grijă ca recolta agricolă din anii viitori să fie mai bună”, a mai declarat Ban Ki-moon. (C.D.)

 

Reflexe de învingător

Senatorul Barack Obama, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, a demonstrat că are re­flexele unui învingător. El a prins pe farfurie, de trei ori la rînd, clătitele fierbinţi aruncate de bu­cătarul-şef Gregg White. Îndemînarea senatorului a fost apreciată de vete­ranii prezenţi la întîl­nirea din Sioux Falls. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world