x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Spitalul de boli tropicale

Spitalul de boli tropicale

00 0000   •   00:00

Stiati ca numai in anul 2005, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Prof. dr. Victor Babes" au fost internate 1.435 de persoane infectate cu un virus hepatic si 1.586 de pacienti infectati cu HIV? Ei bine, an de an, spitalul, cu o capacitate de 482 de paturi, cu sase sectii de boli infectioase si doua sectii de pneumoftiziologie, trateaza mii de pacienti.

Spitalul "Babes" a luat fiinta deoarece in anii ’60 se simtea nevoia asigurarii unui spatiu spitalicesc pentru izolarea cazurilor de hepatita virala, ca urmare a cresterii morbiditatii prin acest tip de infectie. A inceput sa functioneze cu participarea unor cadre medicale cu experienta in bolile infectioase de la Spitalul Clinic Colentina.

Ulterior, spitalul s-a dezvoltat, au aparut constructii si dotari noi, astfel incat i s-a acordat responsabilitatea asigurarii asistentei medicale pentru pacientii cu boli infectioase. In plus, un pavilion al spitalului a fost dotat corespunzator pentru izolarea bolnavilor si a suspectilor de boli tropicale (variola, holera).

COLECTIV. "La Spitalul «Victor Babes» ne mandrim in primul rand cu un colectiv bine pregatit, alcatuit din profesionisti adevarati, care lucreaza mai ales cu sufletul", subliniaza managerul spitalului, Sorin Cristian Banu (foto). In sprijinul acestei afirmatii vine recunostinta pacientilor tratati in cadrul spitalului, care a culminat printr-o scrisoare de multumire strecurata pe sub usa directorului. Un pensionar de 76 de ani a tinut neaparat sa le transmita in scris recunostinta sa medicilor care l-au tratat.

Medicii Spitalului "Prof. dr. Victor Babes" s-au implicat in rezolvarea problemelor epidemice din ultimii 25 de ani: hepatite virale, supravegherea rujeolei in perioada introducerii vaccinarii antirujeolice, epidemii de holera (1977; 1982), epidemia de encefalita West-Nile (1996), epidemia de meningita provocata de virusul ECHO30 (1999), infectia cu virusul HIV, inca de la diagnosticarea primului caz de SIDA la adulti, in 1985, si a primelor cazuri la copii – iunie 1989.

In prezent

In prezent, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Prof. dr. Victor Babes", condus de managerul Sorin Cristian Banu, are doua sectii de SIDA – pentru adulti si copii, trei sectii de boli infectioase, o sectie de boli infectioase si tropicale, doua de pneumoftiziologie, un laborator de analize medicale si altul de anatomie patologica la cele mai inalte standarde si un laborator de radiologie. In cadrul spitalului mai functioneaza un cabinet de sprijin impotriva fumatului si un cabinet de spirometrie.
×
Subiecte în articol: spitalul boli infectioase info