x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

03 Apr 2006   •   00:00
NEURONI. Primii neuroni apar la embrionul uman in cea de-a 31-a zi de la conceptie, cu mult inainte de formarea mainilor, picioarelor sau ochilor. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Colegiul de Medicina Yale si Universitatea Oxford. Rezultatele studiului publicat in revista Neuroscience arata ca acesti neuroni preced dezvoltarea celorlalte tipuri de celule cerebrale si au rolul cel mai important in evolutia ulterioara a intelectului.

CONCEDIU. Perioada vacantelor creste riscul de sinucidere in cazul persoanelor depresive. "Atunci cand pleaca in concediu, depresivul se simte singur, isi pierde dorinta de a trai. Acest lucru se petrece din cauza contrastului dintre viata de zi cu zi si frumusetea locului in care merge in concediu. In majoritatea cazurilor, persoanele cu depresie vor sa vorbeasca despre problema lor. De aceea, rudele, prietenii trebuie sa le fie alaturi si sa le indrume catre ajutor specializat daca problemele persista", subliniaza dr. Krista Rot-Sakenheim, reprezentant al Asociatiei psihiatrilor germani.

RISCURI. Femeile care iau preparate hormonale pentru prevenirea simptomelor neplacute ale menopauzei sunt predispuse la a suferi de cancer de san. "Combinatia de estrogen si testosteron, pe baza carora sunt facute aceste preparate, sta la originea riscului de cancer mamar. De aceea, medicii ar trebui sa cantareasca foarte bine avantajele si dezavantajele terapiei hormonale inainte de a trece la un asemenea tratament", sustin cercetatorii de la Colegiul de Medicina de la Harvard.

ALGE ROSII. In bucataria japoneza, extractul din alge rosii este folosit pentru a da o aroma deosebita mancarurilor. De curand s-a descoperit ca acest condiment poate preveni infectiile cu papiloma virus. "Extractul din alge rosii impiedica patrunderea virusului in celulele umane. Gelurile pe baza acestui extract pot fi o alternativa ieftina la vaccinurile folosite pana acum impotriva papiloma virusului", afirma medicul american John Schiller, intr-un studiu publicat in revista PLoS Pathogenes.

BEBELUSI. Fiecare al optulea copil american se naste prematur. Un studiu al Institutului de sanatate publica din SUA arata ca anual aproximativ 500.000 de copii vin pe lume inainte ca sarcina sa implineasca 37 de saptamani. Din ce cauza? Foarte multe americance apeleaza la fertilizarea in vitro. Apare o sarcina multipla, pe care foarte putine femei reusesc sa o duca la capat. Astfel, 61,7% dintre gemeni si 97,2% dintre tripleti se nasc inainte de termen.

SOMN. Trenul este cel mai bun loc pentru a dormi si a va reface fortele. La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la Institutul de studiu al problemelor de ecologie si evolutie din Rusia. Acestia au tinut sub observatie 500 de voluntari. Cei care au mers cu trenul, in vagoanele de dormit, s-au odihnit mai bine decat cei care si-au petrecut noaptea in patul propriu. De asemenea, au asimilat mai bine informatiile primite in timpul zilei.

MORCOVI. Stiati ca morcovii va pot proteja de arsurile solare? Si nu este vorba despre vreo crema pe baza de morcovi, ci despre consumul de suc din aceasta leguma. Morcovii sunt bogati in betacaroten, un antioxidant puternic, care protejeaza pielea de actiunea agresiva a razelor solare si ajuta la refacerea pielii afectate dupa expunerea indelungata la soare. In acelasi timp, consumul de suc de morcovi pregateste pielea pentru bronzare. Potrivit dr. Karen Miller Kovach, cercetator american in domeniul nutritiei, trebuie sa bem suc de morcovi inainte de venirea verii: "Este nevoie de aproximativ sase luni pentru a iesi la suprafata celulele noi ale corpului. Orice ati mancat si ati baut in urma cu sase luni apare pe piele cam in acest moment".

CEREALE. Dupa parerea nutritionistilor, un mic-dejun perfect ar trebui sa fie alcatuit dintr-o portie de cereale integrale. Acestea sunt o buna sursa de energie pentru restul zilei. Fiind foarte bogate in fibre alimentare, cerealele au un rol deosebit in prevenirea cancerului de colon, in reducerea riscului bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat. Din pacate, potrivit studiilor, in tara noastra, 68% din populatie nu consuma niciodata cereale la micul dejun, in timp ce 23% nu au auzit niciodata de efectele benefice ale cerealelor integrale. In medie, un roman consuma 280 g cereale anual, in vreme ce un european – 2-9 kg de cereale pe an.

BRANZETURI. Unele produse lactate, cum ar fi branzeturile, contin grasimi care pot preveni procesele inflamatorii. Aceste grasimi sunt o varianta a acidului linoleic conjugat, care se gaseste in produsele de origine animala. Mark E. Cook si colegii sai de la Universitatea Wisconsin-Madison au facut o serie de experimente si au descoperit ca grasimile din branzeturi previn oboseala, procesele inflamatorii si intaresc imunitatea. Branzeturile insa prezinta si un dezavantaj: sunt foarte bogate in calorii, ceea ce limiteaza folosirea lor in scopuri terapeutice.

Site-uri

  • www.adolescentul.ro – site-ul Asociatiei Adolescentul (informatii despre droguri, adolescenta, sex, HIV/SIDA)
  • www.stop.fumat.go.ro – totul despre fumat: efecte, metode de a renunta
  • www.medici-online.ro – informatii medicale din domeniul farmaceutic, stomatologic, legislatie medicala
  • www.ispb.ro – Institutul pentru Sanatate Publica Bucuresti
  • www.geocities.com/anatomon – informatii si imagini despre anatomia corpului uman si imagini cu scheletul osos al membrelor
  • www.medicina-estetica.ro – Societatea Romana de Medicina Estetica
  • DicTionar

  • CRAMPA – Contractie involuntara, brutala, intensa si dureroasa a unui muschi al scheletului.
  • DERMOGRAFISM – Reactie cutanata locala consecutiva unei stimulari mecanice (frecare, zgariere) si asimilata cu o urticarie.
  • ESOFAGITA – Inflamatie a mucoasei esofagiene care se traduce prin deglutitie dificila si dureroasa.
  • HEMORAGIE – Scurgere de sange in afara vaselor de sange.
  • MONOZIGOT – Se spune despre fiecare dintre gemenii rezultati din acelasi ou.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info