x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

04 Apr 2006   •   00:00
INTERDICTIE. Viitoarele mame din China nu vor mai putea afla sexul copilului inainte de nastere, pentru ca medicii nu mai au voie sa le spuna acest lucru. Masura a fost luata de Ministerul Sanatatii chinez dupa ce multe cupluri alegeau avortul cand aflau ca vor avea o fetita. Familiile chineze isi doresc baieti, pentru ca, potrivit traditiei, fetele parasesc familia dupa ce se casatoresc. In China, numarul baietilor il depaseste cu 10% pe cel al fetelor.

ULEIURI ESENTIALE. Cercetatorii de la Universitatea Manchester afirma ca uleiurile esentiale de ienupar, busuioc, cimbru, folosite in aromaterapie, distrug stafilococul auriu. Aceasta este principala cauza a infectiilor cutanate. Pentru a distruge stafilococul auriu, uleiurile esentiale trebuie sa intre in contact cu pielea minimum doua minute. De aceea, cercetatorii propun adaugarea uleiurilor esentiale in sapunurile sau sampoanele destinate persoanelor infectate cu stafilococ auriu.

HAINE. In Japonia au fost create haine "inteligente". Ele pot incalzi sau racori corpul, in functie de temperatura de afara, arata agentia de presa ITAR-TASS. Hainele "inteligente" sunt destinate persoanelor in varsta si bolnavilor cronici, care suporta greu temperaturile extreme. Hainele sunt prevazute cu baterii care mentin la nivelul corpului o temperatura intre 10 si 30 de grade, in functie de preferinte, timp de trei ore.

RISC. Pacientii carora le sunt injectati izotopi radioactivi in timpul unor tratamente sau al unor examene de diagnostic pot activa alarmele sistemelor de securitate din aeroport chiar trei luni de la injectarea acestora, arata British Medical Journal. Numai in Marea Britanie sunt tratati anual 10.000 de pacienti cu izotopi radioactivi pentru hipertiroidie. In cazul lor, alarmele se activeaza pana la 95 de zile de la tratament.

PISICILE. Iubitorii pisicilor sunt mai predispusi la nevroze decat cei care nu au in casa un asemenea animal de companie. La aparitia nevrozelor contribuie infectia cu toxoplasma gondii, un parazit care are drept gazda pisica. "Odata ce ne-am infectat, parazitul poate ajunge la creier putand determina tulburari de comportament, nevroze", scrie dr. Kevin Lafferty, de la Universitatea California, intr-un material publicat in revista Proceedings of the Royal Society, Biology.

DICTIONAR
  • HEMOFILIE – boala ereditara, legata de cromozomul X, caracterizata printr-o tulburare a coagularii sangelui.
  • OTOPLASTIE – interventie chirurgicala constand in corectarea unei infatisari inestetice sau unei malformatii a pavilionului urechii.
  • PEELING – procedeu chimic de distrugere a straturilor superficiale ale pielii, utilizat in dermatologie si chirurgia estetica.
  • TALAMUS – structura a creierului care participa la receptia informatiilor nervoase.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • SITE-URI
  • www.kineto.ro – informatii despre kinetoterapie, recuperare medicala
  • www.miledu.ro – Institutul Medico-Militar
  • www.medinfo.umft.ro – Societatea Romana de Informatica Medicala
  • www.cmb.ro – Colegiul Medicilor din Bucuresti
  • www.crucearosie.ro – Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania
  • www.fumat.ro – informatii despre bolile cauzate de fumat, despre fumatul pasiv etc.
  • www.orl-sfmaria.pcnet.ro – Clinica ORL a Spitalului Clinic "Sfanta Maria", Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: info