x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

12 Apr 2006   •   00:00
LONGEVITATE. Oficial, cea mai batrana femeie din lume este americanca Elizabeth Bolden, in varsta de 116 ani. Publicatia rusa Novye Izvestia sustine insa ca in Republica Rusa Daghestan traieste o femeie mult mai batrana, Sarhat Rashidova, in varsta de 131 de ani, care nu a fost inregistrata inca in Cartea Recordurilor. Intrebata de jurnalisti care este secretul longevitatii, Sarhat Rashidova a spus ca nu a luat niciodata medicamente si nici nu a fost vreodata bolnava.

GRAVIDE. Femeile care iau in greutate intre doua sarcini pun in pericol viata celui de-al doilea bebelus, arata un studiu efectuat de un grup de medici de la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard si de la Karolinska Institute din Suedia. Studiul, publicat in revista The Lancet, a luat in considerare situatia a 150.000 de femei suedeze. Rezultatele studiului arata ca, daca mama s-a ingrasat cu cel putin 3 kg intre doua sarcini, ea risca sa prezinte complicatii majore in timpul celei de-a doua sarcini.

BLUGI ANTICELULITICI. O firma americana a scos pe piata blugii anticelulitici. Potrivit producatorilor, in materialul din care sunt confectionati pantalonii se gaseste retinol – o substanta care patrunde in piele si stimuleaza circulatia sangvina, prevenind celulita. Aceasta substanta rezista in tesatura pana la 30 de spalari. Medicii de la Universitatea Toronto (Canada) atrag insa atentia ca retinolul care patrunde in piele in zona coapselor poate provoca reactii alergice, daca blugii sunt purtati ore in sir.

ADOLESCENTA. Jean Twenge, doctor in psihologie si autoarea volumului "Generatia Eu", afirma ca tinerii americani au o atitudine mult mai liberala fata de sex decat generatiile precedente. Psihologul Jean Twenge a chestionat 1,3 milioane de adolescenti americani si a ajuns la concluzia ca acestia isi incep viata sexuala foarte devreme. Acest lucru influenteaza nefavorabil mai ales fetele. 25,3% dintre adolescentele care si-au inceput viata sexuala devreme sunt depresive din cauza esecurilor suferite.

FUMAT. Fumatorii de tigari mentolate renunta mai greu la viciu decat cei care fumeaza tigari normale, este concluzia unui studiu publicat in Archives of Internal Medicine. Potrivit prof. Mark Pletcher, de la Universitatea din California, motivul este ca tigarile cu mentol sunt mai placute la gust.

MEDICAMENTE. Numerosi pacienti carora li s-a prescris un tratament medicamentos renunta la pastile cu mult timp inainte de termenul indicat de medic. Dr. Michael Ho, de la un centru medical din Dencer (SUA), a realizat un studiu pe 1.521 de pacienti bolnavi de inima sau de diabet. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele cardiace care au renuntat sa mai ia aspirina, betablocante si statine prezentau un risc crescut de a-si pierde viata comparativ cu pacientii care isi urmau cu rigurozitate tratamentul.
SITE-URI
  • www.postamedicala.ro – stiri medicale, informatii despre medicamente compensate, educatie medicala
  • www.srh.org.ro – Societatea Romana de Hematologie
  • www.romedic.ro – ghid medical, informatii despre analize medicale, sarcina, cabinete medicale
  • www.pentrufamilie.ro – site pentru promovarea sanatatii familiei
  • www.nututun.ro – sfaturi pentru cei care vor sa renunte la fumat
  • www.apifitoterapie.ro – ghid de medicina naturista
  • www.alergologie.ro – revista Alergologie si Imunologie Clinica pentru Medicii de Familie
  • DICTIONAR
  • EPIDEMIE – Dezvoltare si propagare rapida a unei boli contagioase, de cele mai multe ori de origine infectioasa, in randul populatiei.
  • FOTOTERAPIE – Metoda de tratament utilizand actiunea luminii asupra pielii. Sursa de lumina utilizata poate fi lumina solara (helioterapia) sau lumina artificiala.
  • NEFROZA – Boala ce afecteaza glomerulii rinichiului, care se manifesta printr-un sindrom nefrotic (scadere a nivelului sangvin al proteinelor).

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info