x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

18 Apr 2006   •   00:00
TRANSPLANT. Chirurgii de la Spitalul New York Downtown au anuntat ca sunt pregatiti sa efectueze un transplant de uter. Pentru operatie va fi aleasa o femeie careia i-a fost extirpat uterul, dar ale carei ovare functioneaza normal. Transplantul i-ar permite acesteia sa poata ramane insarcinata. Prima operatie de acest gen a avut loc in Arabia Saudita in anul 2002, insa a fost un esec. Dupa 100 de zile de la operatie, organul transplantat a fost inlaturat din cauza complicatiilor aparute.

CHINA. Presedintele Comisiei nationale pe probleme de sanatate si nutritie din China, Pan Peilei, afirma ca locuitorii oraselor chineze se confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste alimentatia. Statisticile Ministerului Sanatatii chinez arata ca in aceasta tara sunt 60 de milioane de obezi, iar 8,1% dintre copiii din orase sunt supraponderali. Vinovate se pare ca ar fi cresterea consumului de produse din carne si scaderea consumului de fructe si legume.

PREZERVATIVE. Nu atat lipsa experientei sexuale, cat influenta factorilor socio-culturali ii determina pe tineri sa nu foloseasca prezervativele. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Scoala de igiena din Londra dupa ce au analizat 228 de studii cu privire la viata sexuala a tinerilor. Studiile au fost efectuate in Marea Britanie, Australia, America de Sud. Potrivit acestora, tinerii sub 25 de ani care au o viata sexuala activa fac sex neprotejat pentru ca folosirea prezervativului este asociata cu neincrederea in partener.

AFRODIZIAC. O companie americana a obtinut patentul pentru guma de mestecat care contine 100 mg de sildenafil citrat, substanta activa din Viagra. Dupa cum spun producatorii, guma de mestecat in care se adauga aceasta substanta este mai eficienta decat tabletele albastre. Asta pentru ca afrodiziacul ajunge in sange mai repede prin procesul de mestecare. In descrierea produsului se spune ca guma trebuie mestecata cu 30 de minute inainte de actul sexual. Deocamdata, guma de mestecat nu este produsa decat experimental.

CAFEA. Doua cesti de cafea pe zi scad riscul de dezvoltare a insuficientei cardiace. Aceasta afirmatie contrazice numeroasele studii care acuzau cafeaua ca dauneaza sanatatii. Un studiu publicat in The American Journal of Clinical Nutrition arata ca mai mult de 60% din antioxidantii necesari unui adult se gasesc in cafea. Antioxidantii impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine.

TENSIUNE. Masurarea tensiunii arteriale in cabinetul medical indica rezultate false intr-un caz din patru, potrivit dr. Pierre Sabouret, cardiolog la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris. El recomanda masurarea tensiunii la domiciliu pentru a elimina "efectul halatului alb", un fenomen caracterizat prin cresterea tensiunii din cauza prezentei unui medic sau a unei asistente. Acasa, tensiunea se masoara dupa regula celor trei pasi: "Luati-va tensiunea de trei ori dimineata si de trei ori seara, trei zile la rand si notati valorile pentru a i le arata medicului".

Site-uri

  • www.ssmb.ro – Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti
  • www.umfcv.ro – Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
  • www.dnm.ro – Directorul National de Medicina
  • www.e-medicina.ro – Telemedicina Fundeni si Timisoara
  • www.postamedicala.ro – Posta medicala – doctor in informatii
  • www.who.int – World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii)
  • DicTionar

  • HEMOGRAMA – Numararea elementelor figurate ale sangelui (globule albe, globule rosii, plachete). O hemograma este realizata plecand de la o prelevare de sange venos la adult sau de sange capilar la copilul mic.
  • INSUFICIENTA CARDIACA – Incapacitate a inimii de a-si asuma functia de pompare si de propulsare a sangelui.
  • IN VITRO – Se spune despre reactiile chimice, fizice, imunologice sau despre toate experientele si cercetarile practice in laborator, in afara unui organism viu.
  • Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info