x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

25 Sep 2007   •   00:00

Â

DURERI DE CAP. Unul din patru cazuri de dureri de cap este cauzat de excesul de analgezice. Este concluzia unui studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Philadelphia. Explicaţia? Unul dintre efectele abuzului de medicamente pentru indepărtarea durerilor este tocmai durerea de cap sau chiar migrena cronică. "Pacientul suferă din cauza durerii de cap şi ia unul sau chiar două analgezice. Cănd efectul medicamentului a trecut, durerea reapare, iar persoana respectivă este tentată să recurgă la acelaşi tratament: analgezicele. Şi astfel se intră intr-un cerc vicios din care cu greu se mai poate ieşi", explică dr Stephen Silberstein, cel care a condus studiul. Semnele abuzului de analgezice sunt durerile de cap care apar timp de 15 sau mai multe zile pe lună.

GRIPĂ. In timpul verii, virusul gripal A face inconjurul lumii şi se combină cu alte tulpini de virus inainte să revină in Emisfera Nordică, arată un articol publicat de revista Science Daily. Astfel se explică faptul că in fiecare sezon cu risc de gripă virusurile sunt modificate. Această teorie, demonstrată de o echipă de cercetători americani, o contrazice pe cea anterioară, conform căreia virusul gripal rămăne mereu in aceeaşi zonă şi devine activ doar cănd condiţiile de temperatură şi umezeală ii sunt favorabile. Prof. Edward Holmes şi colegii săi de la Universitatea Penn State au analizat 900 de mostre ale tulpinilor de virus gripal care au circulat in Noua Zeelandă, Australia şi New York intre 1998-2005. Rezultatele au arătat că 52 de genomuri ale virusurilor din New York sunt foarte asemănătoare celor din Noua Zeelandă şi Australia. "Dacă virusurile gripale ar fi statice, mostrele din sezoane succesive provenind dintr-un anumit teritoriu ar trebui să fie asemănătoare doar cu alte virusuri din acelaşi teritoriu", a subliniat Holmes.

VITAMINA D. Femeile cu un nivel scăzut de vitamina D prezintă un risc crescut de fractură de şold, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh. Prof. dr Jane Cauley, coordonatoarea studiului, a comparat datele a 400 de femei care au suferit o fractură de şold cu cele provenind de la un număr egal de femei sănătoase. In final, echipa prof. dr Cauley a observat că pe măsură ce nivelul de vitamina D din sănge scade, creşte riscul fracturii de şold. "Riscul unei fracturi la nivelul şoldului este cu 77% mai mare in cazul persoanelor cu cele mai mici niveluri de vitamina D, in comparaţie cu femeile care au in sănge un nivel normal de vitamina D", a subliniat specialistul.

VACCIN. O echipă de cercetători italieni a pus la punct un nou vaccin antitumoral capabil să incetinească progresul melanomului malign, arată agenţia de presă ANSA din Italia. Deocamdată, vaccinul a trecut de etapa experimentelor pe şoriceii de laborator. Insă oamenii de ştiinţă de la Institutul Ştiinţific San Raffaele din Milano sunt de părere că acest vaccin se va dovedi eficient şi in cazul oamenilor. Vaccinul intăreşte sistemul imunitar al organismului bolnav, stimulăndu-l să atace şi să distrugă celulele canceroase.

INIMĂ. Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Laboratoarele de Cercetare ale Universităţii Catolice Campobasso (Italia) demonstrează că intre partenerii de viaţă există o strănsă legătură in ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Iar acest lucru este explicabil astfel: chiar dacă inainte de a trăi impreună cei doi iubiţi aveau obiceiuri diferite, după căsătorie partenerii adoptă acelaşi stil de viaţă. Alimentaţia dezechilibrată şi sedentarismul, ambele fiind cauze principale ale afecţiunilor cardiovasculare, sunt impărtăşite de partenerii de viaţă. De aceea, cănd unul dintre soţi prezintă semne de boală (tensiune crescută, hipercolesterolemie), ambii parteneri trebuie să-şi modifice stilul de viaţă, susţine Giovanni de Gaetano, coordonatorul studiului.

SEX. Conform rezultatelor unei cercetări italiene, bărbaţii sunt dispuşi să profite de ocazia de a face sex chiar şi la 80 de ani. "Pentru bărbat, sexul reprezintă o necesitate constantă, precum alimentaţia sau somnul, pănă la sfărşitul vieţii. Iar cu ajutorul pilulei albastre, chiar şi după 75 de ani, bărbatul poate să intreţină raporturi sexuale. Problema este doar să găsească o femeie disponibilă", explică Franco Avenia, preşedintele Asociaţiei italiene de Cercetare in Domeniul Sexologiei, intr-un interviu acordat agenţiei

ADNKRONOS. Pentru că in cazul femeilor, lucrurile stau diferit: chiar dacă din punct de vedere fiziologic femeile pot intreţine raporturi sexuale şi la vărsta a treia, libidoul scade o dată cu apariţia menopauzei.

INIŢIATIVa. Julien Leblay, un francez de 26 de ani, a pornit săptămăna trecută intr-o cursă pe bicicletă pe teritoriul Americii Latine. Scopul: promovarea donării de sănge intr-o regiune a lumii unde această acţiune salvatoare este puţin răspăndită. Tănărul temerar a pornit din Lima (Peru) şi va parcurge 10.000 de kilometri pănă in Ushuaia (sudul extrem al Argentinei), unde speră să ajungă in aprilie 2008. Potrivit Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS), donatorii benevoli de sănge acoperă doar 5% din necesarul de sănge din America Latină. Julien Leblay speră să incurajeze populaţiile din Peru, Chile, Bolivia şi Argentina spre a dona sănge. Nu intămplător are Julien această iniţiativă. El e capabil să meargă pe bicicletă datorită donatorilor care i-au salvat viaţa. In urmă cu 10 ani, din cauza unui accident de tractor, plămănii i-au fost grav afectaţi, avănd nevoie de 10 litri de sănge pentru a rămăne in viaţă. In perioada de convalescenţă, tănărul a ales mersul pe bicicletă ca activitate de recuperare, astfel incăt acest sport a devenit pasiunea sa. Iar promovarea donării de sănge - o datorie.

FOTBAL VS JOGGING. Jucănd fotbal, scăpăm mai repede de ţesutul adipos decăt dacă am face jogging, au constatat cercetătorii danezi in urma unui studiu la care au participat 37 de bărbaţi. Un alt avantaj al fotbalului este că ne oboseşte fizic mai puţin decăt joggingul pentru că este o activitate mai plăcută, explică dr Peter Krustrup, de la Universitatea Copenhaga, coordonatorul echipei de cercetare. Masa musculară creşte semnificativ după o partidă de fotbal, in vreme ce după jogging nu s-au inregistrat modificări importante. Chiar dacă jucătorii de fotbal nu sunt profesionişti, beneficiile sunt foarte mari. Â

OBEZITATE. Candidaţii la preşedinţia Statelor Unite includ obezitatea in programele lor de campanie, in condiţiile in care această boală pune stăpănire pe americani. "Cănd voi fi preşedinte, combaterea obezităţii va fi o preocupare zilnică", a afirmat candidatul la Casa Albă Bill Richardson, invitat la o conferinţă, la Washington, cu tema "Obezitatea - ce va face viitorul preşedinte?". Două treimi dintre americani (66%) sunt supraponderali şi obezi. Pentru aceştia, sistemul american de sănătate suportă costuri foarte mari, generate de bolile cronice asociate obezităţii (diabetul, bolile cardiovasculare). O persoană cu exces ponderal costă sistemul sanitar 1.000 de dolari in plus pe an, comparativ cu o persoană normoponderală. "Prevenirea, tratarea sau ignorarea obezităţii costă foarte mult. De aceea, obezitatea va fi o provocare pentru viitorul preşedinte al SUA", a afirmat Morgan Downey, vicepreşedintele The Obesity Society.

ASTM. Două studii prezentate la al 17-lea Congres al Societăţii Europene de Pneumologie, desfăşurat la Stockholm (17-19 septembrie 2007), au demonstrat că frecventarea periodică a piscinelor tratate cu clor creşte riscul de astm. Cei mai afectaţi sunt copiii, adolescenţii şi cei care lucrează in astfel de incinte. Autorii studiilor au monitorizat 30 de inotători, cu vărsta medie de 14 ani, care mergeau periodic la piscine acoperite. Nici unul dintre aceştia nu era astmatic. In timp, cercetătorii au observat că şapte adolescenţi au inceput să manifeste simptome specifice astmului. "Expunerea repetată la concentraţii mari de clor afectează căile respiratorii", precizează cercetătorii. Rezultatele au fost confirmate de un alt studiu efectuat pe adolescenţi care inotau in bazine in aer liber. Prof. Marc Nickmilder a arătat că riscul de a dezvolta astm este triplu in răndul tinerilor care obişnuiesc să inoate in bazine tratate cu clor, indiferent dacă sunt acoperite sau in aer liber.Â

LONGEVITATE. Dieta săracă in calorii prelungeşte viaţa. Această ipoteză este dovedită de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universităţile Harvard şi Cornell şi publicată in revista americană Cell. Cercetătorii americani au descoperit două gene, numite Sirt3 şi Sirt4, care ajută organismul să imbătrănească mai greu şi mai frumos. De fapt, cele două gene menţin vitalitatea mitocondriilor din citoplasmă, ceea ce impiedică moartea celulelor. Insă pentru ca aceste gene să fie activate, organismul are nevoie de o dietă săracă in calorii, explică David Sinclair, cel care a condus studiul.

FICAT GRAS. O dietă bogată in cartofi, păine albă şi orez alb, care conţin cantităţi mari de amidon, poate fi fatală pentru ficat. Aceste alimente sunt bogate in glucide, care se stochează in ficat sub formă de grăsimi, provocănd aşa-numitul "ficat gras" sau steatoza hepatică, a explicat dr David Ludwig, de la Spitalul pentru Copii din Boston, liderul echipei de cercetare. Ficatul gras are o incidenţă din ce in ce mai mare atăt in răndul adulţilor, căt şi al copiilor. Studiul a fost efectuat pe şoareci de laborator, care au fost hrăniţi cu două tipuri de alimente: cu un indice glicemic ridicat (păine albă, orez alb) şi scăzut (fructe, alune). Şase luni mai tărziu, la şoarecii cu dietă bogată in glucide cantitatea de grăsimi din sănge şi ficat era de două ori mai mare decăt cea normală.

TEST PENTRU CANCER. In Marea Britanie a fost lansat un test genetic pentru depistarea cancerului de prostată prin analiza de urină. El ar putea inlocui testul disponibil in prezent, antigenul specific prostatic (PSA), care măsoară nivelul unei proteine din sănge. Testul de urină este mult mai exact decăt PSA, care deseori oferă răspunsuri fals-pozitive sau fals-negative şi indrumă pacienţii către biopsii inutile. Progensa, noul test, măsoară activitatea unei gene legate de apariţia cancerului de prostată - PCA3. Deşi testul are o exactitate mai mare decăt PSA, el nu va putea fi utilizat la examenele de rutină din cauza preţului ridicat: 200 de lire sterline.

×
Subiecte în articol: două sănge info