x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

20 Noi 2007   •   00:00

PASTILE DE SLaBIT. Persoanele care recurg la pastile pentru a scăpa de kilogramele in plus slăbesc foarte puţin şi rămăn in continuare supraponderale sau obeze, semnalează specialiştii canadieni intr-un studiu publicat in British Medical Journal, citat de BBC. Potrivit studiului nu se poate slăbi mai mult de 5 kilograme luănd pastile. Cu toate acestea, vănzările la aceste medicamente au depăşit un miliard de dolari in 2005, la nivel mondial. O soluţie mai eficientă decăt pastilele este alimentaţia moderată şi mişcarea, atrage atenţia profesorul Raj Padwal, coordonatorul studiului, de la Universitatea Alberta.

FUMAT. Ţigările cu o doză scăzută de nicotină ajută fumătorii să renunţe la viciul lor, spun specialiştii din SUA. Ei contrazic astfel ideea că aceste ţigări incurajează oamenii să fumeze mai multe ţigări, aşa cum a fost semnalat anterior. Un sfert dintre participanţii la studiu au renunţat la fumat cu ajutorul ţigărilor cu mai puţină nicotină, in vreme ce alţii au reuşit in acest mod să reducă peste o treime din numărul de ţigări fumate zilnic, conform studiului realizat de Universitatea California. "Dacă producătorii de ţigarete ar fi obligaţi să reducă nivelul de nicotină, milioane de fumători ar putea scăpa de această dependenţă", a declarat coordonatorul studiului, profesorul Neal Benowitz, in revista medicală Cancer Epidemiology.

ASTM. Stresul posttraumatic dublează riscul de astm, arată un studiu la care au participat 3.065 de perechi de gemeni. Cercetătorii de la Universitatea Columbia, din SUA, au demonstrat că persoanele care suferă un stres posttraumatic au un risc de 2,3 ori mai mare de a dezvolta astm. Cu ajutorul gemenilor, unii identici şi alţii asemănători, oamenii de ştiinţă au reuşit să elimine factorii genetici şi de mediu dintre mecanismele declanşatoare ale bolii, pentru că toate perechile au copilărit impreună şi au trăit in aceleaşi condiţii. Singura cauză de apariţie a astmului la aceste persoane a fost stresul posttraumatic, notează specialiştii.

CONTRA MIROSULUI. Extractul de scoarţă de magnolii adăugat in guma de mestecat poate combate cu succes respiraţia urăt mirositoare, spun cercetătorii americani, care vor scoate in curănd pe piaţă o astfel de gumă. Acest extract are proprietatea de a distruge bacteriile care provoacă mirosul urăt, nu pătează dinţii şi are o toxicitate foarte mică. Extractul din scoarţa arbustului omoară 99,9% dintre bacterii in 5 minute, in vreme ce menta distruge numai 61% dintre bacterii intr-un interval de o jumătate de oră, a explicat coordonatorul studiului, dr Minmin Tan.

COMPLICAŢII. Persoanele obeze au o bătrăneţe mai grea decăt cele cu o greutate normală. Kilogramele in plus exercită o presiune asupra articulaţiilor genunchiului şi şoldului şi cresc riscul de artrită. Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania, SUA, atrag atenţia că vărstnicii obezi, cu un indice de masă corporală mai mare de 30, sunt de două ori mai predispuşi la diferite dizabilităţi. Pentru acest studiu, ei au testat mobilitatea a aproape 10.000 de bătrăni peste 60 de ani. La cei obezi s-au semnalat limitări in mişcările simple, precum aplecările, indoirea genunchilor, imbrăcatul.

Site-uri

www.sfatulmedicului.ro - Ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse boli

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.sindromdown.ro - Reţeaua Naţională Sindrom Down

www.sangepentruviata.ro - Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sănge

www.cmr.ro - Colegiul Medicilor din Romănia

www.arsd.ro - Asociaţia Romănă pentru Studiul Durerii

Dicţionar

Mialgie - durere musculară provocată de o hipertonie musculară (rigiditate a muşchilor) sau de un efort. Mialgiile sunt cauzate, de asemenea, de boli infecţioase (gripă, hepatită virală, poliomielită acută) sau autoimune (poliartrită reumatiodă, lupus eritematos)

Simpatectomie - ablaţie chirurgicală a unui nerv sau a ganglionilor care aparţin sistemului nervos simpatic, cel care controlează tonusul vaselor şi reglează funcţionarea viscerelor

Disurie - dificultate de a urina, cauzată de existenţa unui obstacol la evacuarea urinei, ceea ce poate antrena o golire incompletă a vezicii. Cauzele obstructive cele mai frecvente sunt adenomul de prostată, scleroza colului vezical, ingustarea uretrei

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

Â

Apariţii editoriale

Â

In colecţia Practic a Editurii Humanitas a apărut volumul "Lecţii particulare. Cum să iei in serios viaţa sexuală" al doctorului Cristian Andrei. "Probabil că te consideri o persoană educată; eşti şi o persoană educată sexual? La urma urmei nu eşti doar un animal, ca să te impreunezi din instinct. Pentru a face dragoste - nu doar sex - iţi sunt necesare diverse maniere, diverse comportamente plăcute şi sănătoase in acelaşi timp. Iţi sunt necesare nişte lecţii: lecţii particulare" - acesta este principiul de la care pleacă doctorul Cristian Andrei in elaborarea acestor lecţii de viaţă sexuală. Suntem convinşi că ştim totul despre sex, că in această privinţă nu ne-au scăpat decăt lucruri lipsite de importanţă. Dar nu este deloc aşa! Volumul de faţă se adresează celor care au curajul să recunoască faptul că s-au inşelat şi nu ştiu chiar totul despre viaţa sexuală. "Cartea pe care am scris-o despre dragoste este un insoţitor, prietene. Ea porneşte de la situaţiile cele mai banale şi ajunge la intimitatea cea mai copleşitoare. Nici vorbă de planşe cu aparatul reproducător sau de ameninţări cu privire la consecinţele vieţii sexuale. In schimb, poţi afla de aici cum arată oceanul de fantasme al fiecăruia dintre voi, cum sună respiraţia erotică sau de ce este părul un simbol al libertăţii sexuale", mai spune doctorul Cristian Andrei. (Geta Licsandru)

×
Subiecte în articol: info