x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri/Dictionar/Siteuri/Aparitii editoriale

Stiri/Dictionar/Siteuri/Aparitii editoriale

05 Mai 2006   •   00:00
COSTURI. Tratamentele afectiunilor respiratorii, ale traumelor psihice si ale altor boli provocate de atentatele de la 11 septembrie 2001 din New York scot anual din bugetul american 393 de milioane de dolari. Fumul, cenusa si praful din acele zile si-au pus amprenta asupra sanatatii tuturor celor care le-au ajutat pe victime. Multe dintre persoanele afectate au decedat intre timp, altele sufera de afectiuni respiratorii, inclusiv cancer pulmonar.

MUNCA. Femeile trebuie sa munceasca mai putin. Cel putin asa sustin specialistii de la Universitatea Leeds (Marea Britanie), care au demonstrat ca stresul provocat de munca in exces le tulbura acestora comportamentul alimentar. Astfel, prezentarea unui proiect, intalnirea cu seful le provoaca atatea emotii acestora incat apeleaza la pachetul de chipsuri sau la ciocolata fara sa se gandeasca la consecinte. Stresul de la serviciu le determina pe femei sa fumeze mai mult, sa bea mai multa cafea si sa consume mai multe produse tip fast-food.

AVORTURI. Consumul de alcool in exces si sexul neprotejat din timpul Sarbatorilor de iarna au determinat cresterea numarului de avorturi in ultima perioada in clinicile din Marea Britanie. Potrivit datelor oferite de compania Marie Stopes International, in luna ianuarie 2007 au fost inregistrate 5.992 de avorturi, cu 13% mai mult decat in luna ianuarie a anului trecut.

IMPLANTURI MAMARE. Chirurgii japonezi au anuntat ca detin o noua tehnica de marire a sanilor, cu ajutorul tesutului adipos extras din depunerile de grasimi de pe stomac sau coapse. Tesutul adipos este imbogatit cu celule susa si, odata introdus in glandele mamare, poate forma noi celule adipoase si vase sangvine, arata Kotaro Yoshimura, de la Universitatea Tokio. Noua metoda prezinta avantajul ca tesutul adipos astfel introdus nu mai este perceput de organism ca un corp strain, asa cum se intampla in cazul implanturilor cu silicon sau al celor cu ser fiziologic.

MADRID. Pentru prima oara in practica medicala, in Spitalul madrilen "Gregorio Maranen" au fost transplantate in inima celule susa prelevate din grasimea din zona abdomenului. "Dintre numeroasele tipuri de celule care au capacitatea de a reface tesuturile, celulele susa din grasime pot restabili cel mai bine tesutul cardiac afectat", a declarat medicul cardiolog Francisco Fernandez. Dupa liposuctie, grasimea a fost purificata si introdusa in inima printr-un cateter.

INFARCT. In cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, probabilitatea de a suferi un infarct miocardic creste in perioadele cu temperaturi scazute. Frigul contribuie la ingustarea vaselor sangvine si la aparitia tulburarilor circulatorii, arata un studiu efectuat la Universitatea Burgundy (Franta). Potrivit acestora, cele mai multe infarcte sunt inregistrate atunci cand temperaturile sunt mai mice de 4 grade Celsius.

Site-uri

  • www.osteo.ro – Comisia Nationala pentru Studiul Osteoporozei
  • www.biochim.ro – Institutul de Biochimie Bucuresti
  • www.apiterapie.ro – Societatea Romana de Apiterapie
  • www.medicina-estetica.ro – Societatea Romana de Medicina Estetica
  • www.romedic.ro – Ghid de sanatate si medicina
  • www.incds.ro – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate
  • www.nationalfitness.ro – centru de fitness, aerobic, cardio, tae bo, Pilates, programe de relaxare si slabire
  • Dictionar

  • Hepatologie – Specialitate medicala care studiaza functionarea si bolile ficatului si cailor biliare, in principal hepatitele, cirozele si cancerele.
  • Levocardie – Inversare a pozitiei relative a cavitatilor cardiace stangi si drepte in raport cu cea normala, desi varful inimii ramane indreptat spre stanga.
  • Ovariectomie – Ablatia chirurgicala a unui ovar. O ovariectomie este practicata in caz de tumoare sau de chist al ovarului.
  • Poliurie – Crestere (deasupra pragului de 3 litri) a cantitatii de urina emise pe durata a 24 de ore.
    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • Aparitii editoriale

    Volumul "Urgente in pediatrie", din Colectia Fundeni, aparut la Editura RCR Print, este primul ghid adresat moaselor si asistentilor medicali din Romania. Prin prezentul volum, autorii sai, prof. dr. Crin Marcean si dr. Terentiu-Tiberiu Vlad, pun bazele teoretice, dar mai ales practice ale asistentei de urgenta a copilului. "Pana in prezent, lucrari de acest gen au fost adresate aproape in exclusivitate medicilor si, desi subiecte ce tratau patologia de urgenta au aparut in diferite periodice, ne permitem a aprecia acest volum ca o prioritate si o premiera in domeniu", noteaza autorii.

    Lucrarea este structurata in patru capitole, care explica tehnici, metode si proceduri in asistenta de urgenta a copilului, patologia de urgenta a nou-nascutului (pre si postnatala) si urgente in patologia aparatului respirator, cardiovascular, digestiv. Pentru orientarea si intelegerea textelor au fost adaugate scheme si tabele cu definitii ale unor termeni de specialitate. Particularitatile anatomo-fiziologice si fiziopatologice ale copilului (care sunt prezentate la inceputul fiecarui capitol) impun o pregatire specifica a asistentilor medicali si moaselor, pentru evolutia ulterioara a cazului, apreciaza autorii. "Urgente in pediatrie" va fi urmat de un al doilea volum.
    ×
    Subiecte în articol: info