x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri/Dictionar/Siteuri/Aparitii editoriale

Stiri/Dictionar/Siteuri/Aparitii editoriale

00 0000   •   00:00
OBEZITATE. Biroul de Statistica al Uniunii Europene arata ca germanii sunt cei mai grasi europeni, doua treimi dintre barbati suferind din cauza supraponderalitatii. Pe de alta parte, cele mai multe femei care au probleme cu greutatea sunt inregistrate in Marea Britanie. La polul opus se afla Letonia (supraponderalii numara 32,5% din populatia generala), Estonia (33,4%) si Franta (35,1%).

DEPENDENTA. In SUA au fost organizate sedinte de psihoterapie pentru oamenii de afaceri care sufera de dependenta de e-mail. Ideea acestei terapii a fost urmarea unui studiu efectuat la Colegiul Regal din Londra care a aratat ca, din cauza dependentei de e-mail, creierul sufera mai mult decat din cauza narcoticelor. Coeficientul de inteligenta al dependentilor de posta electronica este mai mic decat al celor care consuma marijuana.

PRODUSE DEGRESATE. Aparitia pe piata a produselor degresate sau cu un continut scazut de grasimi a condus la cresterea cazurilor de diabet de tip 2 si obezitate in SUA, afirma expertii de la American Heart Association. Americanii care vor sa slabeasca reduc consumul de grasimi, insa continua sa se ingrase. Nutritionistii explica acest fenomen prin aceea ca lipsa grasimilor este compensata printr-un consum ridicat de zaharuri.

BOLI DE INIMA. Cei care traiesc in cartiere defavorizate sunt expusi riscului bolilor de inima, informeaza un articol publicat in American Journal of Preventive Medicine. La studiul realizat in Suedia au participat 3,7 milioane de persoane, adica un sfert din populatia tarii. "Este unul dintre cele mai ample studii care pun in evidenta rolul nefast al cartierelor marginase, unde locuitorii se confrunta cu somaj, venituri mici, lipsa alimentatiei sanatoase, ceea ce favorizeaza aparitia accidentelor vasculare cerebrale si a infarctelor", afirma unul dintre autori, prof. Marylin Winkleby.

COPII. Prof. Patricia Bauer de la Universitatea Duke (SUA) sustine ca bebelusii pot avea amintiri si inainte de implinirea varstei de 1 an, insa le uita repede. Capacitatea de a avea amintiri depinde de o retea de celule nervoase din creier. O parte a acestei retele se formeaza la o varsta foarte mica – intre 6 si 18 luni. Studiul coordonat de prof. Patricia Bauer a aratat ca micutii pot extrage informatii din mediul inconjurator pe care si le pot aminti pentru scurt timp.

INSOMNII. Potrivit unor cercetatori australieni, persoanele peste 65 de ani care sufera de insomnii prezinta un risc major de cazaturi. Aceste accidente sunt la originea fracturilor grave de sold sau de coloana, cauze de mortalitate la varstnici. Insomniile la persoanele in varsta favorizeaza tulburarile de echilibru si de circulatie cerebrala, care duc la cazaturi, se arata in Journal of Gerontology.

Site-uri

  • www.gripa-vaccin.ro – informatii despre gripa, vaccinare antigripala, costurile gripei
  • www.ispb.ro – Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
  • www.who.int – Organizatia Mondiala a Sanatatii
  • www.snspms.ro – Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar
  • www.medinfo.umft.ro – Societatea Romana de Informatica Medicala
  • www.virology.ro – Institutul de Virusologie "St.S. Nicolau"
  • Dictionar

  • Neurologie – Specialitate medicala consacrata studiului si tratarii bolilor care afecteaza sistemul nervos central (creier, maduva spinarii) sau periferic (radacini si nervi).
  • Paranoia – Psihoza caracterizata printr-un delir sistematic, fara diminuarea capacitatilor intelectuale. Paranoia apare de cele mai multe ori la subiectii predispusi: supraestimarea de sine (orgoliu, megalomanie), rigiditate psihica (neincredere, dogmatism), erori de judecata cauzate de premise subiective, desi rationamentul este logic.
  • Sinuzita– Inflamatie a sinusurilor fetei. O sinuzita poate atinge un sinus izolat sau ansamblul sinusurilor. Inflamatia poate fi acuta sau cronica.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • Recenzii: Revista romanA de bioetica

    "Revista Romana de Bioetica" a ajuns la volumul 4, numarul 4, aparut sub egida Comisiei de Bioetica a Colegiului Medicilor din Romania. Printre subiectele abordate se numara: "Egalitatea de tratament a transsexualilor in ordinea juridica comunitara. Discriminarea transsexualilor. Jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene"; "Coordonate jurisprudentiale europene privind eutanasia"; "Probleme etice in implantul pompelor de insulina la pacientii cu diabet zaharat"; "Consideratii etice in cancer" etc.

    In editorialul intitulat "Bioetica, Consiliul Europei si drepturile omului", prof. dr. Vasile Astarastoae vorbeste despre lucrarile Comitetului Director de Bioetica al Consiliului Europei, care a avut loc la Strasbourg in perioada 20-23 noiembrie 2006: "Doua puncte din ordinea de zi intereseaza in mod deosebit atat societatea romaneasca, cat si organizatiile profesionale ale medicilor: stadiul dezvoltarii bioeticii in tarile membre, in tarile invitate si in alte instante ale Consiliului Europei si dezbaterea in vederea elaborarii unui protocol etic asupra testelor genetice din practica medicala si cercetarea pe subiecti umani".
    ×
    Subiecte în articol: info