x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Suspiciunea, o problema in calea integrarii

Suspiciunea, o problema in calea integrarii

14 Ian 2005   •   00:00

Aderarea Turciei la Uniunea Europeana este o chestiune serioasa, dezbatuta la toate nivelurile sferei politice europene.

ANA ILIE

Pentru unii europeni insa, este o chestiune de viata si de moarte si de orgoliu national. Daca Guvernul de la Atena se dovedeste a fi un suporter serios al candidaturii Turciei la UE, singurii doi locuitori ai unei insulite din arhipelagul grecesc nu au prea multe motive de bucurie. E drept ca aderarea Turciei la UE ar consolida pacea in Marea Egee, dar cei doi temerari colonizatori ai insulitei Plati sunt de acord ca orice fel de cooperare este marcata de suspiciune de ambele parti.

Mihalis Lambropoulos si sotia sa de origine italiana, Antonella, locuiesc pe insulita Plati, o pietricica in comparatie cu insula vecina Kalymnos din Marea Egee. Ei sunt singurii locuitori ai micii bucati de uscat si marturisesc cu mandrie nationala ca au ales sa locuiasca aici, rupti de lume, pentru a proteja suveranitatea greceasca a insulitei de ambitiile teritoriale ale Turciei. "Daca Turcia vrea sa se integreze, va trebui sa isi schimbe atitudinea aroganta. Daca poate face asta, nu vad nici un motiv pentru care sa nu putem trai in armonie cu totii", declara Lambropoulos.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul