x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tărgul Internaţional de Mobilă Bucureşti

Tărgul Internaţional de Mobilă Bucureşti

13 Sep 2007   •   00:00

Duminică, 9 septembrie, s-a incheiat evenimentul considerat cel mai reprezentativ pentru industria de mobilier din Romănia, anume BIFE-TIMB 2007, ediţia a XVI-a.

La ediţia din 2007 lemnul masiv a fost "vedeta" manifestării


Duminică, 9 septembrie, s-a incheiat evenimentul considerat cel mai reprezentativ pentru industria de mobilier din Romănia, anume BIFE-TIMB 2007, ediţia a XVI-a. Aceasta este manifestarea ce oferă an de an o informaţie semnificativă privind situaţia actuală a pieţei de mobilier de la noi, situaţie creionată de direcţiile reprezentative exprimate la nivel expoziţional in cadrul tărgului de firmele producătoare sau importatoare de mobilier. Şi cănd vorbim despre direcţii reprezentative ne referim in particular la cele care ţin de tipul de mobilier, materialele folosite, culorile predominante, adică la elemente care conturează ca şi tendinţe, ceea ce se găseşte pe piaţă la acest moment. Impresia lăsată de vizitarea expoziţiei a fost că cei 10% expozanţi "in plus" faţă de ediţia precedentă au fost inregistraţi la nivelul domeniilor de accesorii pentru mobilier sau la nivelul echipamentelor pentru exploatarea forestieră şi prelucrarea lemnului. Strict pe domeniul de mobilier, faţă de ceea ce a fost anul trecut, senzaţia a fost de o prezenţă cel mult la fel de numeroasă, dacă nu chiar mai redusă. In acelaşi timp a putut fi remarcată "infăţişarea" destul de numeroasă la tărg a micilor producători de mobilier de la noi.

Lemn masiv

Cel mai vizibil element din cadrul tărgului referitor la mobilier l-a constituit folosirea lemnului masiv "din abundenţă" in conceperea mobilierului expus. Asta in condiţiile in care un simplu sondaj efectuat aleatoriu in răndul tinerilor care-şi mobilează o locuinţă indică faptul că aceştia aleg cu precădere PAL-ul ca material pentru corpurile de mobilă, asta din raţiuni care ţin in primul rănd de costul mai redus al acestuia. Totuşi, situaţia existentă nu poate să reliefeze decăt un singur aspect, acela că vănzările de mobilier din lemn masiv inregistrează o creştere la acest moment. Poate că mare parte din producţie să fie destinată şi pieţei externe.

Aspectul impecabil al lemnului natural (mai ales atunci cănd textura sa este foarte bine reliefată) a fost aşadar să-i spunem "vedeta" tărgului. Esenţele des folosite sunt evident cele specifice zonei ţării noastre, anume: stejar, fag, brad, cireş, nuc.

Pentru că cei mai mulţi dintre cititori recunosc stilurile de mobilier ca fiind impărţite in patru categorii: clasic, modern, contemporan şi rustic, aşa le vom categorisi şi noi in acest material.

Mobilier de artă

Gama de mobilier din lemn natural adusă in prim-plan a fost inscrisă in toate aceste stiluri. Destul de mult mobilier "de artă", inţelegănd prin asta acel stil de mobilier (florentin, baroc, rococo…) incărcat, uneori prea mult, cu elemente decorative complexe, lucrate de obicei manual (ceea ce creşte foarte tare preţul produsului in sine). La aceste elemente decorative se adaugă şi materiale preţioase precum foiţa din aur sau marmură. Este clar un stil de mobilier adresat celor mai pretenţioase gusturi, un stil bine reprezentat şi in cadrul Salonului de la Milano din acest an, acolo fiind extrem de apreciat de ruşi in special.

Mobilierul modern, caracterizat de linii simple şi aerisite, realizat din lemn natural, a fost iarăşi o "prezenţă" in cadrul tărgului. Un element inedit, care ne-a reţinut atenţia, a fost reprezentat de intarsia de inox in suprafaţa lemnului, o combinaţie inedită! Influenţa orientală şi-a facut şi ea simţită discret prezenţa, la fel ca in fiecare an, propunăndu-ne de astă dată obiecte de mobilier mai aparte, concepute in raport cu liniile moderne. Rezultatul combinaţiei de linii mai aerisite, lemn de esenţe exotice, dar şi lemn natural pictat şi antichizat, obiecte decorative exprimănd simboluri asiatice, din lemn sau bronz, este o imagine mai aparte a Orientului.

Info

Ca şi date statistice referitoare la ediţia din acest an, ne-au parvenit de la Romexpo, organizatorul manifestării, informaţii care spun că suprafaţa ocupată in acest an a fost de circa 55.000 mp, in creştere cu 10% faţă de ediţia precedentă. Relevantă in acest sens (statistic) a fost şi prezentarea făcută in cadrul conferinţei ţinute, cu ocazia deschiderii manifestării

,,Aş remarca şi prezenţa sporită a expozanţilor străini, al căror număr a crescut cu peste 50% faţă de ediţia precedentă. Cei mai mulţi expozanţi străini provin din Uniunea Europeană, dar nu lipsesc nici ţările care sunt tradiţionale pieţe de desfacere pentru obiectele de mobilier, respectiv Rusia şi Turcia"

Mariana Dicianu, director Direcţia de Organizare Tărguri şi Expoziţii ROMEXPO

×
Subiecte în articol: lemn mobilier