x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vad iarna cu ochelari de soare

Vad iarna cu ochelari de soare

07 Feb 2006   •   00:00
OFTALMOLOGIE
Schiuri, manusi, fular, caciula... Esti gata de plecare! Muntele te asteapta. Insa nu crezi ca ai uitat ceva? Ochelarii de soare sunt indispensabili, fiindca altitudinea si zapada maresc considerabil intensitatea razelor ultraviolete.

Dar de ce soarele este mai agresiv la munte? Din cauza inaltimii, care ne apropie de soare? Nicidecum. Raportat la distanta dintre Pamant si Soare, care este de peste 150 de milioane de kilometri, o inaltime de cateva sute de metri nu are nici o importanta. Explicatia consta in faptul ca, pe masura ce ne inaltam fata de nivelul marii, atmosfera traversata de razele soarelui se rarefiaza. Astfel, atmosfera filtreaza mai putin ultravioletele. Intensitatea acestora creste cu 10% la fiecare 1.000 de metri. Mai mult decat atat, razele soarelui se reflecta in proportie de 90% pe zapada, comparativ cu doar 10%-20% pe nisip. La munte, in perioada de iarna, orele de luminozitate maxima sunt cuprinse intre 11:00 si 15:00.

Feriti-va de ultraviolete


De aceea, in lipsa ochelarilor de soare, ochii recepteaza o cantitate foarte mare de ultraviolete. Desi acestea nu dau senzatia de caldura, iar temperatura scazuta te poate pacali, arsurile dupa o zi petrecuta la munte pot fi severe. Cele mai expuse zone sunt nasul, obrajii, urechile, gatul si ochii.

Cazurile de oftalmie a zapezii, numita si orbirea zapezii, reprezinta cele mai frecvente probleme cauzate de neprotejarea ochilor. Aceasta arsura a corneei este foarte dureroasa, provocand fotofobie (pacientul nu suporta lumina) si lacrimare intensa, explica medicul oftalmolog Oana Florescu de la Spitalul Universitar de Urgenta. Pe termen lung, persoanele care se expun excesiv la soare fara sa se protejeze – atunci cand sunt la munte, la mare sau, pur si simplu, in oras – risca sa sufere afectiuni ale retinei, inflamatii, aparitia prematura a cataractei (opacifierea cristalinului). Pe de alta parte, cei care nu poarta ochelari de soare pe partie pot suferi accidente, fiindca sunt orbiti de razele soarelui si, din aceasta cauza, pot aprecia gresit distantele sau formele.

RECOMANDARI. Ochelarii de soare – obisnuiti sau speciali pentru schi – iti protejeaza ochii, cu conditia sa ii alegi pe cei potriviti. De multe ori esti tentat sa-i alegi in functie de criteriul estetic, dar cel mai important este ca lentilele sa fie de calitate. Verifica daca au inscriptionata sigla "UV Protection" si daca filtreaza 100% razele ultraviolete. Ideal ar fi ca ochelarii pentru schi sa fie prevazuti si cu protectii laterale. Evita ochelarii cu lentile din plastic, care se comercializeaza oriunde, in piete, la tarabe.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul soare