x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie 2 Mai, Vama sau Neptun?

2 Mai, Vama sau Neptun?

de Claudia Daboveanu    |    04 Sep 2006   •   00:00
2 Mai, Vama sau Neptun?

NOPTI DE DRAGOSTE
Unde a fost cea mai frumoasa dintre noptile noastre? Va lasam pe voi sa hotarati...
NOPTI DE DRAGOSTE
Unde a fost cea mai frumoasa dintre noptile noastre? Va lasam pe voi sa hotarati...

Vama Veche, s-o recunoastem, mai pastreaza destul de putin din tot ce-a fost in viata noastra odata... Poate doar locul, impregnat de vraja boema a altor vemuri (un perete plin cu poze/ viata cand era pe roze...), ii mai atrage pe unii care-s gata sa nu tina cont de fite, vile, motoare, lanturi groase de doua deste si mansete scrobite.

NI S-A CUVENIT! Nu sugerez ca asa e toata populatia sezoniera, dar mai vezi si d-astea... Ne-am gandit sa reinviem spiritul de-altadata, cand totul conta - sau conta prea putin ce credeau altii, atata vreme cat nu-i deranja comportamentul tau - si sa-i invitam a canta acolo, la 17 si 18 august, pe Narcisa Suciu, Dinu Olarasu (excelent featuring nu numai la fantastica piesa "Zece ani"), Zoia Alecu (omagiile noastre, doamna, pentru cum ne-ati cantat si cum aratati), Maria Magdalena Danaila (o prezenta care nu lasa sa se vada decat profesionista din ea, fara sa tradeze starea ei fizica si psihica de fapt), Emeric Imre (Doamne, Dumnezeule, ce cantec si ala, "Nebun de alb", i-auziti "si te iubesc cu mila si cu groaza, tot ce ai tu mi se cuvine mie" - v-am spus, in Vama conteaza totul sau nimic), Mircea Rusu, primarele din Band, care, cantand "Omul bun si pomul copt", le-a pus internet la priza supusilor cetatii lui...

Tatal si fiul pot fi mandri unul de celalalt. Duc mai departe un nume: Florian. Mircea si Lucas

SUFLETE TARI. Si a venit si vremea intalnirii la 2 Mai, coltul de plaja rupt de lumea dezlantuita. Sa fi fost magie, potriveala, inchipuire, arta-n stare pura, dorinta noastra ca totul sa nu se mai termine sau toate astea la un loc? Ideea e ca, la 2 Mai, timpul a stat in loc. Si pentru ca fuseseram fortati ca recitalurile sa ia sfarsit putin dupa miezul noptii, nu ne-a venit sa credem ca se facuse 3:00 dimineata atunci cand Vasile Seicaru a incheiat noaptea. Sau au inceput zorii? Cine mai stie? Ne-aducem aminte iar si iar de Mircea Florian, care a urcat pe scena, cum o facuse si cu-o seara inainte, alaturi de fiul sau, Lucas, care-l acompania la chitara. Si de alt cuplu, tata-fiu (Olarasii Dinu si Vladi), nelipsit din inimile noastre. Si de Vale Seicaru, foarte fericit ca-n Vama, fiul sau, Mihnea, a venit sa-l vada si sa-l auda cantand tocmai din Germania. Apoi, cea mai sfasietoare voce feminina a folkului: Tatiana Stepa. Care n-a tinut cont c-ar fi putut duce de una singura toata seara (de unde, Doamne, ii dai atata har si energie?), ci a facut duete memorabile cu Magda Puscas si Vasile Seicaru... A venit la apel si "floarea de vartej", Maria Gheorghiu, neobosita albinuta de noapte, erijata si-n postura de prezentatoare. Si ce bine i-au prins anii de "on air" din radio, pentru c-a fost o amfitrioana desavarsita! Alaturi de Tatiana Stepa, Magdalena Puscas, Zoia Alecu si Maria Magdalena Danaila, Maria Gheorghiu a fost alaturi de Vale, cantand cum au stiut ele mai bine "Saraca inima me" si "Vanare de vant". Iar Tatiana a ramas ceva mai mult de Vale pe scena (poate nu intamplator, ca-s doua suflete tari, care suporta si daruiesc din plin), facand un duet memorabil la cea mai cunoscuta piesa a lui Seicaru: "Antiprimavara".

ZEUL IMBLANZIT. A venit si timpul - Doamne, cat urasc s-o recunosc! - despartirii de "Folk you!", editia a doua. Nu inainte de a trece ultimul examen: folk intr-o statiune cu veleitati prezidentiale si oaresice pretentii si fite: Neptun. Putea sa nu vina nimeni, nu-i asa? Terasele si discotecile erau pline oricum de altfel de tentatii. Dar au venit. Mai putini in prima seara. Asezati pe sezlonguri si incotosmanati in pleduri, de parca asteptau rasaritul soarelui, spectatorii din Neptun au vibrat la fiecare acord al artistilor Tatiana Stepa, Maria Magdalena Danaila, Maria Gheorghiu, Dinu Olarasu, Mircea Rusu si Ducu Bertzi.

"Daca exista pe lume un folkist pe care-l apreciez in momentul asta, acela este Dinu Olarasu. Avem impreuna piesa «10 ani». Imi place la maximum ce scrie, ce compune si ce canta. Si dac-as castiga la Loto, as sti ce sa fac cu banii: i-as investi in Olarasu" - Narcisa Suciu, cantautoare

"Vin la «Folk you!» pentru ca se canta de-adevaratelea, iar muzica e cel mai bun medicament pentru mine. Ma uit de pe scena in ochii oamenilor si vad ca nu e in zadar nimic din ceea ce-am facut. Mi-e bine si am nevoie de toate astea: muzica, scena, oameni si Marea Neagra" - Tatiana Stepa, cantautoare

Peste tot pe unde am cantat, folkul a devenit vama sufletului

ULTIMUL BAL
In seara de 26 august au fost cu noi Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Dinu Olarasu. Niste oameni buni care s-au daruit pe ei insisi. Au lasat sa se vada un suflet mare si frumos, uitand ca-n momentele dinaintea urcarii pe scena au plans de durere sufleteasca sau trupeasca.

FOLK YOU! 2007
Cea mai frumoasa noapte de dragoste de folk, "Cea mai frumoasa zi" daruita de Alexandru Andries, cine mai sta sa cantareasca? Am invatat de la Alifantis sa-l iubim pe Nichita si asta conteaza. Si mai conteaza c-am fost impreuna, tineri si mai putin tineri, c-am cantat din tot sufletul... Si asta-ncepe sa semene a normalitate. Ne vedem la "Folk you! 2007".
×
Subiecte în articol: editie de colectie