x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Bancul e pe tanc

Bancul e pe tanc

de Ionela Gavriliu    |    23 Oct 2006   •   00:00
Bancul e pe tanc
LA MISTO
Un necaz. Asta insemna pentru soldat luarea cu arcanul. Solutia? Sa faca haz de necaz.

Multe clisee indeamna baiatul abia dezmeticit din adolescenta sa se puna pe "taras-grapis". "Daca nu ai facut armata, nu esti barbat, dom’le." Numai ca sa faci armata a devenit banc. "Cine face armata e barbat, cine nu o face e barbat destept." Din amarul unui eveniment pana deunazi inevitabil in viata unui barbat, s-a nascut umorul ca arma de supravietuire.

DRAGOSTE DE PATRIE. De toate s-a ras. De comandantul obtuz, incult si abuziv, de nevasta-sa ratacita in dormitorul comun, de abstinenta la care e condamnat soldatul, de starea deplorabila a echipamentelor racanilor. Nici Bula nu a scapat de armata. Intrebat de maretele motive care l-au facut sa se inroleze, eroul bancurilor romanesti a raspuns: "M-am inrolat din mai multe motive. Am vrut sa-mi slujesc patria, am vrut sa lupt pentru un ideal, am vrut sa construiesc o lume mai buna, dar motivul principal a fost ca m-au inhatat astia".

De patriotismul cu de-a sila al romanului s-a ras si pe alte tonuri. Comparatia cu soldatul din armatele performante ale tarilor bogate l-a pus intr-o noua lumina ridicola. Cica trei conducatori de stat ar fi testat caracterul soldatilor din subordine. Bush impusca in picior unul din soldati, care nu zice nici pas. "Te doare, soldat?" "No, because I love my country (n.r. - "Nu, ca-mi iubesc tara"). Putin ia si el arma si trage in piciorul unui soldat rus. Aceeasi darzenie, pe soldat nu-l doare, ca o iubeste pe mama Rusie. Trage si Basescu in piciorul lui Bula. "Te doare, soldat?" "Nu, pentru ca port 40 la picior si am bocancii 44."

COMANDA LA MINE… DREPTI! Subiectul preferat al bancurilor e comandantul. Poantele, aluziile la adresa lui, consemnarea cu sarg a gafelor si a exprimarilor certate cu limba romana sunt un mod de a-i submina autoritatea.

Soldatii, la raport, afara. Vine comandantul si spune: "Mai misca careva?". O voce din spate raspunde: "Pamantul, domnule commandant". Comandantul: "Cine a spus asta?".
Vocea: "Galileo Galilei".
Comandantul: "Galileo Galilei, un pas in fata!!!".

Daca e razboi, situatia e la fel de ingrata pentru soldatul care nu discuta un ordin. Gheorghe vine si raporteaza:
- Dom’ capitan, raportez: Nu mai avem gloante! Ce facem?!?
Capitanul, nervos:
- Incetati focu’! Ce mama dracului!?

Bancurile si glumele nu ascund de fiecare data drama tinerilor obligati sa-si puna unul din cei mai frumosi ani in slujba armelor. Intrebat in prima zi de armata ce a fost in viata civila, universalul Bula, sau Ion, sau Costel a raspuns: "Am fost fericit, sa traiti!".

ORDINUL NU SE DISCUTA

Comandantul ii scoate pe soldati la instructie la marginea unei rape. Il pune pe primul sa stea cu bratele intinse in forma de T, dupa care ii da un sut in dos si il expediaza in rapa. Il pune pe al doilea sa stea pe vine si dupa aia ii da si lui un sut. Si tot asa. La un moment dat vine un soldat si zice: "Dom’ comandant, permiteti sa raportez, dupa ce terminati cu tetrisu’, poftiti la masa!

DIN CAZARMA ADUNATE

"Sergentul Popescu va fi pedepsit cu cinci zile de arest pe motiv ca, imitand vocea locotenentului Ionescu, a urlat ca un bou."
"Mai rahat, nu mai misca in formatie, ca te mananc!" "Daca sunteti prosti si nu tineti minte, cumparati-va un carnetel si un pix si tineti-le in buzunarul de la piept, sa va puteti nota. Uite asa ca mine..."
"Unuia i se face morala in fata plutonului: «Aveti in fata un magar si un porc.» Urmeaza mustruluiala si, la sfarsit: «Treci la loc in formatie, magarule!»"

SOLDATUL SUCA, VREDNICUL NEPOT AL LUI NEA MARIN

Cele mai savuroase poante din armata sunt cele ale lui Suca, olteanul capos care discuta si nu executa ordinul, neintelegand rigorile cataniei. Povestite de si mai celebrul sau unchi, nea Marin, intamplarile au mai mare haz.
"Auzi, cica iereau pe camp la instructie si zice sublocotenentul:
- Aviatie inamica!
Toti sa culcara pe burta, prin santuri, ce mai, pe unde apucara. Numa’ Suca sta-n picioare-n mijlocul campului.
- Ostas, tu nu te-adapostesti?
- Pai, sunt adapostit, zice Suca, sunt sub pom!
- Ma, unde vezi tu pom, ma?
- PaI, unde vazusi matale avioane inamice?
Ma fratilor, sa-nebuneasca omu’, auz! Sa-nnebuneasca, nu alta!"
Multe idei a dat Suca soldatilor ca sa se razbune pe superiori: a intors o data patul comandantului invers, ca, atunci cand omu’ se va trezi, sa se izbeasca cu capul de perete, si-a ingropat pusca din greseala si-a scapat boneta in cazanul cu varza. In final, misiune indeplinita: a ajuns narod cu acte in regula, lasat la vatra, asa cum nu se poate lauda neam de neamul lui.

×
Subiecte în articol: editie de colectie