x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Calatori romani

Calatori romani

12 Feb 2007   •   00:00

Multi romani au cercetat dincolo de granitele tarilor lor. Au fost, au vazut si au cules.
Din sumar: Omul care a adus cartea / Marele Spatar / Letopisetele exilului / Doi deschizatori de drumuri / Calatori straini despre Tarile Romane / Calatoriile lui Carol al II-lea / Un modern… premodern / Pasoptistul pelerin / Marele Stolnic Cantacuzino / Trecatoarele amintiri / Primul jurnal… de calatorie / Literatura peregrinilor / Prima femeie la Meteora /


LECTIA

editorial de CARMEN ANGHEL
O calatorie iti poate schimba viata. Calatoriile intreprinse de romani, de romani care au avut ceva de spus in tara lor, nu au schimbat doar viata lor.
Unii au plecat din curiozitate. Altii au mers pe meleaguri straine pentru a face afaceri. Sau pentru ca au fost dezamagiti in dragoste. Sau pentru ca… pur si simplu au fost surghiuniti din cauza ideilor sau a faptelor lor.
Calatorii. Unii dintre ei au privit calatoria ca pe ceva care trebuia sa fie, altii ca pe un chin. Dar cei care cu adevarat pot fi numiti calatori sunt cei care au transformat calatoria intr-o revolutie. Intr-o expeditie. Au descoperit lumi noi, obiceiuri noi, un fel de viata, altul decat cel pe care il cunoscusera la ei acasa. In conace, in sate, in palate. Unii au plecat cu tarana pe talpi si s-au intors cu conduri de argint. Unii au plecat cu latul surghiunitului si s-au intors cu laurii invataturii.
Si, mai mult decat atat, laurii aceia nu i-au pastrat pentru ei. Au venit si au deschis scoli. Au schimbat viata oamenilor, de la serbi la boierii tarii. Au schimbat moda, au reusit sa-i faca pe cei care conduceau destinul tarii ca limba strabuna trebuie folosita in scoli, in cancelarii. Ca Biblia trebuie sa poata fi citita de toti.
Au venit din calatorie, au intors tara pe dos si au aratat ca si noi avem diamante si perle, numai ca le tinem ascunse in barbi, sub talpile desculte si sub lacatul de pe frunte.
Calatorii…

×
Subiecte în articol: editie de colectie