x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ciudatenii

de Catalina Iancu    |    09 Oct 2006   •   00:00
Ciudatenii
MARE-I GRADINA
Ce se mai copiaza in show-baz-ul mioritic? De la figuri de dans pana la coafuri.

Pe vremea cand aproape nu se stia cine este solista Anne’s (nu ca acum s-ar sti mai bine), interpreta a sarit la gatul colegelor de la Blondy si Laguna. Mai precis, Anne Constantin le-a acuzat ca i-au furat ideea. Cum ce idee? Dansul din buric! Celebrele miscari de bazin ale Andreei Banica au fost, sustine Anne’s, "inventate" de ea. Cu aceste acuzatii a mers chiar si la posturile de televiziune, mai precis la Tonomatul DP2, unde declara ca miscarile cu pricina, combinate cu extensii orizontale repetate ale bratelor de la bust catre exterior, ea le-a folosit prima in concerte si in videoclipul sau. Chipurile, Andreea Banica si Cristina Rus dansau astfel doar de cateva luni. Dorind sa-i dea replica, Banica a recunoscut, de fapt, de unde s-a "inspirat", nu inainte de-a preciza ca habar n-are cum danseaza Anne’s. Se pare ca jumatatea Blondy a invatat miscarile de dans de la coregraful sau, care s-a scolit dupa DVD-ul cu concertul lui Beyonce Knolles de pe Wembley Stadium.

FIGURI. Dar Anne’s nu s-a oprit aici: pe fetele de la (defuncta) Laguna le-a acuzat ca i-au furat patul! Nu cel de-acasa, ci ideea patului introdus in videoclipul "Mi-e cald". Nicoleta Luciu si Anca Florescu au filmat si ele un clip intr-un imens pat rosu. Dar cele doua au spus ca s-au inspirat dupa pelicula "Moulin Rouge", nu din alta parte. In plus, au adaugat ele, au mai folosit-o si fetele de la Bordo.

Daca unii sunt intr-o ureche (mai mult sau mai putin muzicala), altii sunt intr-un… ciorap. Ca sa nu mai aiba discutii cu Nick de la N&D, interpretul Kullyo purta intr-o vreme pe scena doar o soseta. Cei doi s-au certat la cutite din cauza tunsorii identice: Nick a declarat ca interpretul "Maniack" si-a facut carari pe cap cu masina de ras dupa modelul lansat de el. Bine ca nu si-au ales un look à la Calin Goia sau nea Benny Sinulescu: sigur s-ar fi luat de par! Si Andreea Balan a mai luat pe ici, pe colo din figurile de dans ale lui Britney Spears. Dar singura "asemanare" le-a atribuit-o publicul: in timp ce Britney era "virgina Americii", Balan era "virgina" Romaniei. Intre timp, amandoua si le-au pierdut. Si nu stim care dintre ele a dat startul. Pana si sarutul "vrajitoarelor" Mihaela Radulescu - Daniela Nane a fost inspirat dupa modelul Madonna - Britney Spears. Si daca tot veni vorba despre Britney, cea mai "plagiata" solista din toate timpurile (ne referim aici la pustoaicele care au luat-o drept model si o imita in toate cele) a fost si ea acuzata de furt. Anul trecut, compozitorul Steve Wallace a dat in judecata Sony BMG Music Publishing Inc, chemand-o in instanta si pe Britney Spears, pentru plagierea piesei "Sometimes". Steve Wallace a afirmat ca el este autorul. Wallace a venit cu propria piesa - trimisa cu ani in urma prin posta - intr-un plic sigilat, astfel autentificandu-se data scrierii si implicit originalitatea creatiei.

"Andreea Banica mi-a furat ideea. Anumite miscari folosite in dans de ea au facut parte initial din coregrafia mea. Eu obisnuiam sa dansez astfel in concerte, iar Andreea a inceput sa ma imite imediat dupa ce a lansat Blondy cu Cristina Rus. Deci cu mult timp dupa mine. Adevarul este ca eu am fost initiatoarea miscarilor, si nu Andreea"
Anne’s, interpreta

BIBLIOGRAFIA LE MAI LIPSEA!

Dar sa nu credeti ca numai la noi se intampla ciudatenii sau "furaciuni" pe fata. Se intampla si la case mai mari. De exemplu, pentru Coldplay s-a "inventat" expresia "plagiat multiplu"! Dupa atatea acuzatii, venite din toate directiile, trupa a recunoscut ca ar fi trebuit sa publice o discografie a surselor de inspiratie. Christopher Anthony John Martin, alias Chris Martin, solistul formatiei, a declarat intr-un interviu acordat XFM: "Pe masura ce asculti, e din ce in ce mai vizibil cat de mult am plagiat… La sfarsitul albumului ar fi trebuit sa avem o bibliografie".

S-A TRECUT CU VEDEREA...

David Williams, primul judecator federal de culoare din Mississippi, a fost, pe langa cel care s-a ocupat de cazul de plagiat, un fan declarat al lui Steve Wonder. S-a spus ca acesta ar fi fost si motivul pentru care Lloyd Chiate a pierdut nu numai un proces, ci si recursurile. Piesa disputata a fost celebra "I just called to say I love you", compusa de Stevland Morris, alias Steve Wonder. Lloyd a simtit ca judecatorul il favorizeaza pe Wonder si a cerut rejudecarea cu un alt judecator. Dar Williams a decis ca melodiile nu sunt strict identice, in ciuda tuturor dovezilor.

MADONNA SI MICHAEL JACKSON, CHEMATI IN INSTANTA

Belgianul Salvatore Acquaviva, compozitorul cantecului "Ma Vie Fout L’camp", a cerut oprirea albumului "Ray of Light" al Madonnei, pe motiv ca piesa "Frozen", inclusa pe acest album, este doar o copie a piesei sale. Acquaviva a sustinut ca piesa lui a fost preluata de Madonna si ca vedeta pop trebuie sa plateasca. Judecatorul Xavier Hiernaux a recunoscut ca Madonna ar fi putut avea acces la informatiile muzicale care ar fi dus la crearea piesei amintite. Compozitoarea si cantareata Crystal Cartier l-a dat in judecata pe Michael Jackson pentru plagierea cantecului "Dangerous". Crystal Cartier a scris piesa in 1985, dar abia in octombrie 1990 a inregistrat-o sub acest nume. Cartier si-a inscris piesa, patentand-o in 1991. De asemenea, Michael Jackson si-a inregistrat "Dangerous"-ul lui in septembrie 1990. Jackson a declarat si a demonstrat ca piesa lui s-a nascut practic dintr-o alta piesa, numita "Streetwalker", scrisa in 1985 impreuna cu William Bottrell. Curtea i-a dat castig de cauza lui Jackson.

×
Subiecte în articol: piesa editie de colectie