x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

De Anul Nou

de Paula Mihailov Chiciuc    |    11 Dec 2006   •   00:00
De Anul Nou
HAZ, JOC SI VOIE BUNA
Oamenii din Televiziune aveau o vorba: cand ai terminat un Revelion, incepe-l pe urmatorul.

De Revelion s-a nascut Televiziunea Romana. De atunci, TVR intampina Anul Nou cu multa muzica, momente vesele, decoruri stralucitoare, nelipsitul mesaj al presedintelui tarii si la final, Perinita.

ACTORI, SCENARII, DECORURI. Aceasta a fost "reteta" de succes a Revelioanelor TVR. Pe cand studiourile Radioteleviziunii erau in str. Moli"re, Revelioanele se derulau in direct. O data cu evolutia tehnicii s-a trecut la inregistrarea lor. In fiecare an, redactorii de la "Divertisment" aduceau ceva nou programului de Revelion. Deliciul publicului l-au facut peripetiile povestite cu accent din Banie de Amza Pellea, "soparlele" lui Toma Caragiu, cupletele lui Arsinel si Stela Popescu. Fiecare episod "cu haz" avea la baza un scenariu si o regie, verificate "la sange" de "cenzorii de la CC". In televiziune existau cativa textieri - Dan Mihaescu, Mihai Maximilian, Conti Barbulescu - ale caror "schetch"-uri au intrat in "folclorul romanesc". Scenografii impodobeau platourile de filmare. Paietele, beteala stralucitoare, esarfele multicolore din pene, balerinele, costumatiile de scena iti sugerau feeria de la Moulin Rouge.

"Pe vremuri", doua erau momentele "oficiale": mesajul prezidential de la miezul noptii si Plugusorul. De la Petru Groza la Traian Basescu, toti conducatorii statului au urat, "in direct", poporului "La multi ani!". In diversele sale variante, Plugusorul era "adaptat" "realitatilor" politico-economice ale epocii.

CA LA NUNTA. Dupa 1989 si formatul programului de Revelion s-a modificat, evoluand de la varietati "de familie" pana la spectacolele in aer liber. "Veteranii" televiziunii apreciaza mai mult valoarea calitativa a vechilor Revelioane. Regizorul Stefan Marascu e de parere ca Revelioanele de azi sunt un fel de "nunti". Fara scenariu, fara regie, fara... haz!

"Auz, Veto, fata tatii, lasa-i sa doarma, si tu ’ai cu mine, ca daca prindem trinu’ asta de dimineata ajungem pe sara acasa. Dormim pana maine sa sarbatorim anu’ nou maine sara, numa’ noi doi. Ca n-o fi foc, daca-l sarbatorim pe doua, pe doua daca-l sarbatorim, n-o fi foc! Il sarbatorim noi doi, ca doi porunghei!"
"Nea Marin si Anu’ Nou"

De-ale "epocii"

Amintiri din culisele pregatirii emisiunilor de la sfarsit de an sunt multe. Unele hazlii, altele mai putin. Iata ce isi aminteste Titus Munteanu despre unul dintre cele 40 de Revelioane pe care le-a realizat pentru TVR: "Am avut intr-un an un Revelion inaintea caruia m-a sunat Vornicu la 3 dimineata: «Iesi din carpe si vino la televiziune!». M-am dus fara sa intreb de ce. Cand am ajuns aici, Vornicu mi-a zis: «A sunat tovarasa, ca l-a vazut pe unu’ cu mustata care semana cu Stalin. Si toti cei cu mustata sa iasa din televiziune!». In acea emisiune, si Teicu avea mustata. Am lucrat toata dimineata ca sa scoatem secventele cu mustati."
×
Subiecte în articol: editie de colectie