x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Diamant fermecat

Diamant fermecat

de Catalina Iancu    |    06 Noi 2006   •   00:00
Diamant fermecat
MARGARETA FOREVER
A fost comparata cu Marlene Dietrich, cu Juliette Greco sau chiar cu Brigitte Bardot. Paslarita insa este unica.

Anul acesta, Margareta sarbatoreste 46 de ani de cariera. Cu aceasta ocazie va aparea "Margareta Forever", un CD de colectie produs de Electrecord si Miracle Music. Albumul cuprinde 26 dintre cele mai frumoase melodii ale Margaretei Paslaru, multe dintre ele needitate niciodata pe CD. Pe langa hiturile "Lasa-mi, toamna, pomii verzi" sau "Cantecul Zanei" - din filmul "Veronica", admiratorii interpretei vor putea asculta piesele "Daca ai ghici", "Vei pleca", "Dac-as spune da", "Unde ti-e gandul", "Eu si timpul", "O poveste de iubire" sau "Ale tale" - un duet cu regretatul Dan Spataru.
"Margareta Forever" va fi lansat in cadrul unei sesiuni de autografe sambata, 18 noiembrie, la ora 13:00, la magazinul Diverta din Plaza Romania.

INCEPUTURI. De unde a plecat insa Paslarita? De la Casa de Cultura, unde o descoperise Ileana Pop, a ajuns sa cante pentru prima data in televiziune. O mica-mare vedeta care obtinuse Premiul I pe Capitala la Festivalul Artistilor Amatori. Altfel spus, era o "amatoare"… profesionista. George Grigoriu a contactat-o si a compus special pentru ea "Si-n apa marii, de pe-ntregul litoral". De altfel, Trio Grigoriu a avut o mare influenta in dezvoltarea artistica a Margaretei: "Am incercat sa urmez sfatul maestrului George Grigoriu, care mi-a spus: «Mai fetita, trebuie sa stii cand sa-ti calauzesti talentul catre alte activitati artistice»", marturisea artista. Acesta a fost primul ei mare slagar romanesc, ce a marcat in acelasi timp debutul discografic al interpretei: "Chemarea marii" a batut toate recordurile anilor ’60, in materie de vanzari! Tot ce canta Margareta se transforma in slagar: "Mandolina mea", "Polca dragostei", "Doua randunici", "Cum e oare?", "Margarete", "Va veni o clipa". La numai 25 de ani sarbatorea zece ani de cariera printr-un spectacol One Woman Show! Valul de succese discografice i-a adus "Discul de Aur" al Romaniei. Tocmai de aceea a fost invitata la Cannes, la MIDEM (Targul International al Discului).

Era prima calatorie in vest a Margaretei, mai precis, in Franta, in 1968. Electrecord i-a scos disc dupa disc, toate purtandu-i numele, a inclus-o in Colectia "Interpreti romani de muzica usoara", i-a lansat discuri cu "Melodii de Radu Serban", "Melodii de Aurel Giroveanu", "Melodii din Tunelul". Ultimul, dar nu cel din urma album a aparut in 2000: "Margareta - 40 de ani de la debut".

PREMII SPECIALE, INTERNATIONALE SI PENTRU CREATIE

Distinctiile confirmau o valoare deja recunoscuta. In afara de premiile anuale obtinute la Festivalul de la Mamaia si Mentiune la "Cerbul de Aur" de la Brasov, artista a mai primit: Premiul III la Festivalul International de la Sopot - Polonia, Trofeul MIDEM la Cannes, Franta (discul de marmora), Premiul Presei, Festivalul Presei din Ankara - Turcia, Premiul Sony, Festivalul International - Tokyo - Japonia, Premiul special al Presei, Festivalul International Malta, Premiul de creatie pentru "Diamant fermecat" (muzica Margareta Paslaru, text Eugen Rotaru, la concursul tv "Slagare in devenire"), Premiul de creatie pentru "Pasarea maiastra" (muzica Vasile Vasilache Jr, text Margareta Paslaru), la Festivalul Tineretului, Bucuresti.

SIGURANTA DE CEASORNIC

Grigore Petreanu, directorul Casei de Discuri Electrecord, povestea in 2000: "Imi staruie in minte si astazi sedintele de inregistrari in studio, cand Margareta pregatea un nou disc. Ele decurgeau cu o cursivitate uimitoare, cu o siguranta de ceasornic fara opinteli si repetate reluari, cum adesea se intampla chiar multor vedete. A lucra cu Margareta era o incantare". "Margareta Paslaru si Dan Spataru", "Margareta si Harap Alb", "Lasa-mi toamna…", un disc cu repertoriu in limba engleza si un altul in japoneza sunt doar cateva dintre discurile sale celebre.

EPUIZAT IN CATEVA ORE

Publicul de-acasa n-a uitat-o nici dupa 20 de ani de absenta. Albumul "Margareta - 40 de ani de la primul disc" s-a epuizat in cateva ore. In februarie 2000, admiratorii s-au inghesuit la Galeriile Muzica, din Strada Luterana, sa cumpere discul si sa obtina un autograf de la idolul lor. Acesta este cel de-al treilea album lansat de Margareta Paslaru in Romania dupa 1989, la Electrecord. Albumul contine patru compozitii ale Margaretei, cinci piese folclorice, patru melodii inregistrate alaturi de colaboratorii sai din SUA si se incheie cu "Tatal nostru".

×