x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

E Matusalem!

de Dana Andronie    |    13 Feb 2006   •   00:00
E Matusalem!
UN BANC, O PORECLA
O sticla de vin cu o vechime de 280 de ani a fost scoasa la licitatie. Mari sanse la achizitionarea ei are cel care a asistat la imbuteliere, respectiv Gica Petrescu… Este doar un banc care a facut cariera.

Daca nea Gica a preferat sa-si ascunda varsta, oamenii au inceput sa se amuze pe seama longevitatii maestrului. O data cu ei radea si Gica Petrescu. Nu-l deranja ca devenise personaj de banc. Era normal, la varsta lui, sa intre in constiinta unui popor! Mai nou, internetul a preluat si el depozitul oral de bancuri cu "multisecularul Gica Petrescu", asa cum il caracteriza "tinerelul" Alexandru Arsinel.

RABDARE! "Stefan cel Mare umbla cu voinicii dupa el prin Tara Moldovei. Trecand pe langa un lan de grau aude o voce dumnezeiasca ce canta de se oprea in loc apa izvoarelor iar pasarile campului amuteau. Stefan se indrepta spre locul cu pricina, prin graul inalt cat omul, si zari un prunc, ca de vreo 10 ani, ce canta cu atata foc. "Cum te cheama, pruncule?", intreba Stefan. "Gica Petrescu, Maria Ta", raspunse pruncul. Ce imaginatie bogata au romanii! Cat lanul de grau din poveste… Stati ca mai vine unul (bancul, bineinteles, la ce altceva v-ati fi asteptat?)… "Dumneata ai, intr-adevar, 117 ani, nea Gica?". "Exact!" "Si cum ati ajuns la o varsta asa inaintata?" "Am avut rabdare!" Mai aveti rabdare? Da?! Atunci, putem, sa va spunem: exista o explicatie!

RADEA COT LA COT CU PUBLICUL. "Cantand de la o varsta frageda, a strans sapte decenii de prezenta scenica, la radio si televiziune. Faceti socoteala sa vedeti cat de multe generatii de romani l-au ascultat, l-au admirat si l-au socotit ca pe un bun al tuturor. A cantat pe placi de patefon, pe viniluri pentru pick-up, pe CD-uri. Aceasta longevitate i-a atras porecla de Matusalem. Spirit mucalit, a stiut sa transforme aceasta situatie intr-un avantaj. Asa ca a inceput sa interpreteze cantece sau cuplete muzicale autoironice scrise de el impreuna cu Cezarina, inca din anii ’70, cand Gica avea doar… 55 de ani. Mi-aduc aminte ca, in 1973, impreuna cu muzicianul Paul Urmuzescu, excelent regizor de televiziune, am realizat o emisiune de varietati in care «interpretul Gica Petrescu» de pe ecran admonesta un grup de telespectatori aflati int-un apartament de bloc si care, jurand ca au informatii «demne de incredere», il barfeau pe artistul din televizor, atribuindu-i varste… antice sau medievale. Parteneri: Tamara Buciuceanu, Stefan Mihailescu Braila, Vali Voiculescu Pepino, Sandu Sticlaru… Un cuartet comic irezistibil! Personajele interpretate de actori incremeneau trezindu-se fata-n fata cu omul de pe sticla, spre hazul telespectatorilor. Am filmat in mai multe variante, la intervale de cativa ani, cupletul «Varsta mea», scris tot de Gica si Cezarina. Prin anii ’80 Gica a fost vedeta unui spectacol de revista, la sala Savoy, «Nimic despre elefanti», in care aparea pe scena iesind dintr-un sarcofag pe post de Tutankamon, vesnic tanar si ferice... Maestrul se amuza nespus... razand cot la cot cu publicul", ne-a confirmat martorul Ioana Bogdan.

In cazul maestrului Gica, e greu sa mai deosebesti realitatea de fictiune, legenda de istorie, varsta reala de cea presupusa. Un lucru e cu certitudine sigur. Cantecele lui au iesit demult din sarcofagul timpului, haladuind libere prin vazduhul muzicii eterne. Si asta nu e banc.

×
Subiecte în articol: gica editie de colectie