x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Elogiul sportului romanesc

Elogiul sportului romanesc

de Florin Mihai    |    11 Dec 2006   •   00:00

REGAL TVR
Si dupa 1989 campionatele de fotbal si olimpiadele sunt difuzate de TVR.
REGAL TVR

Si dupa 1989 campionatele de fotbal si olimpiadele sunt difuzate de TVR.

La sectia de stiri a redactiei de sport erau doar doi prezentatori in 1990 - Dumitru Graur si Cornel Pumnea. Impreuna cu Emanoil Valeriu - la acea data vicepresedinte al Societatii de radio-televiziune - si Cristian Topescu au constituit Directia de Sport. Cantitatea tot mai mare a transmisiunilor si legislatia internationala referitoare la calitatea imaginilor au obligat la sporirea numarului angajatilor departamentului de Stiri, care a fost separat de cel de Emisiuni si transmisiuni. In anul 2005, cel mai urmarit talk-show din Romania a fost productia TVR "Minutul 91", prezentata de Vlad Enachescu.

FARA RIVALI. Interesul crescand al telespectatorilor pentru tot ce inseamna sport a determinat televiziunea nationala sa achizitioneze in avans competitiile urmatorului deceniu. Jocurile Olimpice de vara si de iarna pana in 2012 si Campionatele de fotbal din 2010 si 2014 au fost deja "acontate". Practic, pe piata interna de transmisiuni sportive, TVR-istii nu au rivali, detinand - cu exceptia Ligii Campionilor - drepturile tuturor competitiilor importante. "Este vorba si despre o obligatie a televiziunii publice, prin statutul sau, de a promova sportul si de a indemna populatia la miscare", explica Ioan Todan, actualul director al redactiei sport din TVR.

REGELE SPORTURILOR. Fotbalul ramane "regele sportului" si in domeniul ratingului. Campionatele Mondiale de fotbal din Italia - 1990 si Statele Unite - 1994 au adunat in fata micului ecran milioane de telespectatori romani. Exista insa si alte discipline apreciate de acestia: handbalul feminin, atletismul, natatia, gimnastica. Succesele sportivilor romani in aceste domenii cresc cota de interes a conationalilor.

LA DUBLU MIXT. Ce "secrete" asigura succesul unui comentariu sportiv? "Pentru a intelege sportivii, trebuie sa petreci multe ore alaturi de acestia, explica Ioan Todan. Prezenta in cantonamente presupune nu doar colectarea de informatii generale, ci si intelegerea regulilor disciplinei respective. Documentarea este esentiala, dar mai important este cat trebuie folosita din ea, pentru a nu plictisi telespectatorul. In ultimii ani s-a promovat echipa mixta - comentator si fost sportiv - , ceea ce a adus mult dinamism la microfoane."
×
Subiecte în articol: editie de colectie