x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Epistole rosii

Epistole rosii

de Costin Anghel    |    08 Mai 2006   •   00:00
Epistole rosii
OAMENI SIMPLI
Sa trimiti scrisori Ceausestilor era un fel de loterie. Puteai sa castigi sau sa pierzi.

La Arhivele Nationale se pastreaza mai toate osanalele trimi-se celor care formau "cuplul primilor gospodari ai tarii" - Nicolae si Elena Ceausescu. Prin scrisori, albume, desene etc. romanii incercau sa castige bunavointa liderilor "rosii". Nu degeaba in volumele scriitorilor romani, unele universitati sunt conduse de muncitori de fabrica, de mare finete si pregatire intelectuala... Despre "dovezile de iubire" ne-a vorbit Alina Pavelescu, inspector superior la Arhivele Nationale. "La origine erau niste dovezi spontane, daca nu de iubire, macar de simpatie, pentru ca scrisorile sunt trimise de oameni simpli catre secretarul general, din proprie initiativa. Gama acestor omagii este diversa: de la cele mai simple pana la cele mai elaborate si chiar sofisticate ca tehnica de realizare". Scrisori pe simple coli de hartie, albume placate cu aur, mesaje pictate, ca pe vremea domnitorilor, pe piele de vitel sau miel.

OMAGII. "Urare Tovarasului Nicolae Ceausescu compusa de mine": "Esti bun, Destept si Intelept/ Tara te vrea conducator/ Si-ti ureaza izbinda in viitor/ Din mintea-ti inteleapta/Poporul se Desteapta/Si asteapta o viata, fericita trainica si linistita/Toata speranta noastra este in conducerea voastra/Aveti grija de batrini ca poate au fost si ei odata buni/Azi sintem neputinciosi, totusi va sintem credinciosi/ O batrina iti ureaza viata lunga, fericita, liniste sufleteasca si tot ce doriti Tarii sa se implineasca". Elvira Vladescu, 80 ani, Bucuresti.

"Spectaculos este atunci cand se pleaca de la foaie de hartie obisnuita si se ajunge la albume imense placate cu aur. E clar ca monumentalul isi pune pecetea pe dictatura sau devine ilustrativ pentru literatura", Alina Pavelescu, Arhivele Nationale

POEZII. Catra Tovarasu Neculai Ceausescu "Hai cu toti frat Romani/ Hai cu toti sa uram/Pe Partid Sa-l Bucuram ca Partidu Ne Iubeste tara Noastra ne infloresti/Cu mii de fabrici si uzani/Mi de scoli si depisari si Camini Culturali. Iar Avem mii de tractora/Sa ne arie a noastra ogara/ Sa ne faca Pini Noua, sa traim o veta Noua in belsug si Veseli!", Tovaras Secretar Constantin Cazacu, Raionul Negresti, 1966.

×
Subiecte în articol: editie de colectie