x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Generatia noua

Generatia noua

de Catalina Iancu    |    31 Iul 2006   •   00:00
Generatia noua
ALO, INCOTRO?
Culmea ironiei: "Mamaia" ramane vesnic tanara! In fiecare an, noi cantareti incearca marea cu degetul la festival.

De cand s-a inventat "Mamaia", n-a fost editie in care sa nu plece cineva plangand sau plangandu-se. In ultimii ani insa, discutiile din culise au fost din ce in ce mai aprinse. Ba ca-i proasta sonorizarea, ba organizarea, ba ca s-au gresit punctajele, ba ca rezultatele s-au dat joi dar se stiau de marti, ba ca festivalul nu mai scapa de "dinozaurii" din juriu. Dar cine ne sunt interpretii care nici nu s-au lansat bine si se cred deja vedete nedreptatite? Cine sunt cei care aspira ca "Mamaia" sa le fie o rampa de lansare? "Voci interesante, dar nu extraordinare", vorba compozitorului Andrei Kerestely.

IN SCADERE DE FORMA. Cel mai trist e ca, de la o Mamaie la alta, se imputineaza numarul celor care se prezinta la concurs. Dupa 2000, mai toti "Interpretii" au ramas pe dinafara show-biz-ului.

Zeci si zeci de nume de care nu s-a mai pomenit. Nici inainte si nici dupa festival. Ati mai auzit de Daniel Dobre? De Nicoleta Floroni? De Anisoara Mardare? De Veronica Padurean? De Ovidiu Turca? Sau de Madalina Coca? Nici noi. La cea mai recenta editie (ca sa nu zicem ultima) au urcat pe scena concurenti care mai de care mai trasniti. Unii desculti, altii imbracati kitsch - cu sclipici. Dintre cei 16 concurenti care au participat anul trecut la "Interpretare" am retinut un singur nume: Ioana Trasca din Campina.

DE ADORMIT COPIII. "Mamaia" anului trecut a fost atat de rasuflata la aceasta sectiune, incat pe directorul Directiei Cultura din cadrul Consiliului Judetean Constanta, Cristi Zgabercea, l-a apucat somnul. Zgabercea a dormit minute bune la masa juriului. Bine ca s-a pregatit Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor! Membrii orchestrei au facut 14 ore de repetitii pe o caldura infernala si s-au ales cu dureri de cap si insolatii. Dar arta cere sacrificii. Oare tinerii interpreti stiu lectia asta? In 2004, povestea a fost aceeasi.

Multi interpreti, putini alesi. S-a facut remarcata o voce, pe numele ei Maria Magdalena Danaila. Are talent, o tin bine plamanii si canta si la chitara. I-a recunoscut meritele un muzician adevarat, Madalin Voicu, un artist care nu face complimente gratuite, ci chiar iti spune verde-n fata daca ai har sau nu.

INCOTRO? Alo, generatia pro? Sau (mi)sto? Incotro? Ce se intampla oare cu "Mamaia"? Imbatraneste? In ultimii ani, juriul s-a trezit ca nu mai are de unde alege. In conditiile in care scolile si liceele de muzica gem de valori care asteapta sa fie descoperite, la festival se prezinta tot felul de ciudatenii, ca sa nu le zicem altfel.

Acesta este paradoxul: cine are imagine n-are voce si invers. Caci pe scena festivalului apar de multe ori "clonele" Andre-lelor sau Blondy-lor care mai de care mai Tridente si mai stridente, care iti iau ochii cu vestimentatiile la moda, dar talent, ioc. Daca in recitaluri au ajuns sa cante Simplu, Cream & Marius Moga, va dati seama! Noroc de invitatii speciali de talia Loredanei sau a lui Banica junior, care mai ridica nivelul prestatiilor cu recitalurile lor. Nico, Andra, Delia, Corina, Alexandra Ungureanu concureaza deja la "Slagare". "Mamaia" s-a transformat, asadar, dintr-un festival de muzica usoara, intr-unul de muzica foarte, foarte usoara. Poate va reusi, in final, vreun salvamar s-o scoata la mal.

COMPOZITOAREA

Femeile preiau conducerea. Asa s-ar putea spune si despre prima, de altfel singura, si in acelasi timp cea mai tanara compozitoare care a reusit sa treaca preselectia Mamaia. Simona Cristocea, PR de meserie, care cocheteaza si cu jurnalistica, a incercat sa schimbe ceva in muzica. Satula de ce se intampla in show-biz-ul autohton si-a incercat ea insasi norocul la Mamaia. In 2004, la "Creatie", cand le-a incredintat o piesa surorilor de la Bambi, iar in 2005 si-a inscris tot la "Creatie" piesa "Momente", care a intrat cu numarul 7 in concurs, melodie compusa in colaborare cu Alexandru Ionita. De data aceasta Simona a jucat la dublu, mai precis a fost si compozitor, si interpret. Textul ii apartine, iar aranjamentul muzical l-a realizat acelasi Alexandru Ionita. Chiar daca nu s-a clasat pe podium, Simona Cristocea a bifat "Momente" aparte si considera "Mamaia" o experienta interesanta. Dar atat. A participat doar fiindca voia sa-si demonstreze ca se poate.

"Niciodata nu vom putea sa-i multumim pe toti. Sunt cantareti si cantareti, artisti si artisti, si toti sau aproape toti au orgolii. In ceea ce priveste corectitudinea jurizarii, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Nici Biblia nu e obiectiva suta la suta"
Berti Barbera
"In 2004, am acordat premiul de excelenta muzicala «Madalin Voicu», in valoare de 2.000 de dolari. Am pastrat secret numele castigatorului pana in ultima clipa. Plicul a mers la o interpreta cu adevarat talentata: Maria Magdalena Danaila"
Madalin Voicu
×
Subiecte în articol: mamaia editie de colectie