x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Inchisorile comuniste

Inchisorile comuniste

21 Aug 2006   •   00:00


Din sumar: Securitatea, bratul partidului / ""Dusmanii de clasa"" / Valuri de arestari Lagarul de la Caracal / Copii in carcera / Interogatorii si anchetatori / Triste duminici, amare sarbatori / Vieti pustiite / Distrugerea taranimii / Infernalul Pitesti / Povestile Jilavei / Liberi, dar… vegheati / Inchisoarea ministrilor / In memoriam / Ieri, azi, maine...



Tortura timpului

Editorial de LAVINIA BETEA
Foamea, frigul, bataile, singuratatea, bolile, promiscuitatea, grija si sentimentul de culpa pentru familia si prietenii "de afara", disperarea in fata sentintei primite, toate aceste suferinte sunt amanuntit zugravite in amintirile fostilor detinuti politici publicate in ultimii ani.

Pentru cei ramasi in libertate, "dusmanii regimului" sunt ca niste morti: cu pedepse si adrese necunoscute, fara drept de pachete, vorbitor si scrisori. Pentru condamnati, cu exceptia noptii si zilei, viata si-a iesit din ritmurile firesti.

Coliviile intunecate ale inchisorilor sunt insa si spatii aparte, care se sustrag legilor fizice ale timpului. In durata sa afectiva - o completare si o exceptie a masuratorii fizice si biologice - , se produc prefaceri care-l transforma in tortura inimaginabila pentru omul liber. Caci timpul trait fara evenimente se dilata, iar memoria lui nu-ti imbogateste spiritul.

Lena Constante, femeia care si-a platit cu 12 ani de detentie "politica" o amagitoare iubire, a descris in memoriile sale povara singuratatii si inactivitatii din celulele condamnatilor la izolare. Fiecare an egal cu celalalt in trecerea lunilor; fiecare zi nesfarsita in pustietate; fiecare ceas cu unica masura a pasilor dintr-un capat in altul al dreptunghiului de ciment; fiecare minut scurs lent in sicriul celulei si picatura chinezeasca a celor 60 de secunde dintr-insul…

Doar Dumnezeu ar putea rasplati asemenea suferinta si pedepsi pe cei vinovati de iadul ei!

×
Subiecte în articol: editie de colectie