x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Luati vitamine

Luati vitamine

de Oana Vataselu    |    06 Mar 2006   •   00:00
Luati vitamine
RECOMANDARI
Postul Pastilor este o calatorie. Iar fiecare dintre noi care a facut macar o data aceasta calatorie cu inima deschisa cunoaste semnificatia ei.

Exista doua categorii mari de oameni, din acest punct de vedere. Cei care cred cu tarie ca in urma cu aproape 2.000 de ani in urma ne-a fost daruita o noua viata, celor ce credem in Hristos. Si o a doua care considera ca postul este o perioada de restrictii alimentare. Si pentru cei dintai si, in egala masura pentru cei din urma, iata recomandarile medicale cu privire la Postul Pastilor.

PRO SI CONTRA. In perioada postului este necesara suplimentarea alimentatiei cu vitamine, sfatuieste Elena Dan, medic specialist pediatru la Spitalul "Elias" din Capitala. "Sa nu lipseasca vitamina C. Nu trebuie exagerat, pentru ca supradozarile pot determina hemoragii, mai ales urinare si formarea de pietre la rinichi, iritatie digestiva, ulcer. Pe langa vitamina C, mai sunt necesare vitaminele din complexul B". Deficitul de vitamine mai poate fi compensat prin consumul nucilor, alunelor, migdalelor. Copiii, pana la perioada majoratului, 18-21 de ani, continua medicul, nu ar trebui sa posteasca. Pentru ca pana la aceasta varsta se definitiveaza masa musculara si cea osoasa. Cei al caror efort fizic depaseste posibilitatea calorica a Postului nu ar trebui sa-l tina. De asemenea, orice persoana care are o boala cronica este bine sa ceara sfatul medicului inainte sa tina post. Totusi, exista anumite persoane care pot beneficia de pe urma postului: bolnavii de guta, carora nu le este indicata carnea.

"Inaintea postului este bine sa crestem cantitatile de legume si fructe, sa obisnuim tubul digestiv cu aportul suplimentar de legume si fructe. In perioada postului, proteinele din carne, lapte, oua sau branza pot fi compensate cu cele din fasole, mazare, ciuperci, arahide, nuci si cereale."
Dr. Elena Dan
medic pediatru, Spitalul "Elias"

×
Subiecte în articol: editie de colectie