x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Lumea e a lui

Lumea e a lui

de Dana Andronie    |    03 Apr 2006   •   00:00
Lumea e a lui
BRELOCUL LUI IANCOVESCU
Despre Birlic nu stia mai multe decat despre un personaj din cartea de istorie. Desi, in familie se vorbea despre rudele cu renume, despre Grigore Vasiliu…

Stranepotul se afla acum in procesul de arhivare a datelor pretioase legate de viata si opera superstarului familiei Vasiliu. Alex Serban, nepotul surorii mai mici a lui Birlic, Jenica, a plecat, impreuna cu familia, in Statele Unite, in 1981. Acelasi lucru l-a facut si nepotul fratelui Vasile, Adrian Vasiliu, care s-a stabilit in Franta. Daca Birlic si-a dorit atat de mult sa treaca dincolo de granitele tarii, iata ca visul i s-a implinit, intr-un mod nesperat. Stranepotii si nepotii s-au raspandit in toata lumea. Am putea spune ca Birlic se afla, prin mostenitorii sai, peste tot.

DEMERS. "N-a fost usor sa gasesc mai multe despre viata lui, despre opera pe care a lasat-o in urma, desi este in mintea, in gandul si-n sufletul a milioane de romani. Anul trecut, cand s-au implinit 100 de ani de la nasterea straunchiului meu, am infiintat Asociatia «Culturala Grigore Vasiliu-Birlic». Generatia de azi nu stie cine este Birlic si e pacat. Daca el s-ar fi nascut la Paris sau la Hollywood, ar fi uluit o lume intreaga!", ne-a povestit Alex Serban. Presedintele onorific al Asociatiei este Radu Beligan, prietenul lui Birlic de-o viata si partenerul de scena, timp de 30 de ani. Carmen Stanescu, Ion Lucian, Victor Rebengiuc, Aurel Storin, Horia Murgu, Eliot Sorel, Ionut Niculescu, Crisan Popescu si multe alte personalitati din lumea teatrului si a filmului sustin demersurile asociatiei infiintate de stranepot. "Tatal meu tine minte cum Birlic a venit acasa si-a spus: «Domne, ce planuri am! Am dat de doi regizori tineri, cu care o sa fac niste filme care o sa rupa gura targului». Era vorba despre Gheorghe Naghi si Aurel Miheles. Birlic a prevazut succesul lui si al cinematografiei. Inainte de a juca in «Birlic», lumea cand il vedea pe strada ii spunea: «Uite-l pe Brelocul lui Iancovescu!». Dupa ce a devenit Birlic, oamenii se luau scai de el. Nu-i spuneau nimica, doar mergeau in spatele lui. Acest lucru il furia enorm pe fratele lui, care arata leit si care beneficia de acelasi tratament", ne-a mai spus Alex Serban, din arhiva memoriei.

LANGA MARIA TANASE. Vasile Vasiliu semana atat de bine cu fratele lui, incat multi credeau ca sunt gemeni. Vasile, care era sculptor, si-a luat si el un pseudonim, ca sa nu fie mai prejos ca Grigore. Si-a spus Falti, inspirandu-se din numele orasului natal, Falticeni.

O imagine cu care Alex Serban a crescut este bustul lui Birlic din Cimitirul Bellu, facut de Vasile Vasiliu-Falti: "Birlic este inmormantat langa Maria Tanase. In copilarie, cand mergeam la mormantul bunicii Jenica, ne opream sa punem o floare si la Birlic, si la Maria Tanase". Stranepotul a invatat sa-si pastreze si sa-si valorifice averea (culturala) a familiei si vrea sa faca, pentru tineri, o bursa de Excelenta in teatru si in film, care sa-i poarte numele lui Birlic. De asemenea, tanarul Serban are intentia sa-l scoata pe Birlic in afara granitelor. Sa-i indeplineasca visul! Sa-l traduca si sa-l ofere oamenilor din lumea-ntreaga. Sa vada ca a existat si un Birlic, nu numai un Charlie Chaplin, un Louis de Fun"s sau un Buster Keaton.

"Intotdeauna se povestea in familie despre rudele noastre faimoase: despre Birlic, despre Mihail Sadoveanu, care a fost nasul de botez al tatalui meu, Radu Serban, despre bunicul meu, scriitorul Mihail Serban… Imi pare rau ca nu l-am cunoscut pe Birlic."
Alex Serban

STUDII INTERNATIONALE


Alex Serban s-a nascut in Bucuresti, pe 22 aprilie 1970. Impreuna cu familia, se stabileste la New York. Absolvent al Universitatii Wesleyan, din Connecticut, licentiat in stiinte sociale, Alex Serban a obtinut masteratul in afaceri internationale si diploma de studii regionale asupra Europei Centrale si de Est la Scoala de Relatii Internationale si Administratie Publica, din cadrul Universitatii Columbia din New York. In 1998 a absolvit cursuri de afaceri la Universitatea Wharton Business School, iar in 2002 a terminat cursurile Centrului de Studii de Securitate George C. Marshall, din Germania.

CONTRIBUTIA DE 2% DIN IMPOZIT PENTRU BIRLIC!


Prieteni si admiratori ai lui Grigore Vasiliu-Birlic, pasionati ai teatrului si filmului romanesc, va invitam sa sprijiniti initiativele si activitatea Asociatiei Culturale "Grigore Vasiliu-Birlic". Pentru completarea arhivei Grigore Vasiliu-Birlic, primim donatii, de genul fotografii, obiecte de epoca, afise, caricaturi, carti, articole de ziar din perioada si epoca in care a trait actorul. De asemenea, pentru a aloca din contributia de 2% din impozit, va rugam sa ne contactati pe adresa office@birlic.ro sau la numarul de telefon 031-10.012.62. Puteti sa donati si direct, pe numele organizatiei Asociatia Culturala "Grigore Vasiliu-Birlic", mentionand codul de identificare fiscala 17846692 si contul IBAN: RO04 BACX 0000 0000 2640 0250. Mai multe detalii la www.birlic.ro sau la telefonul 031-10.012.62.

DECORAT DE PRESEDINTE


La inceputul anului 2002, a acceptat functia de presedinte executiv al Casei NATO, ulterior punand bazele Consiliului Euro Atlantic Romania, organizatie care reprezinta Romania in forul ONG-urilor NATO la Bruxelles. Tot in 2002, Alex Serban a fost decorat de Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, cu Ordinul National Pentru Merit in gradul de Cavaler pentru contributia la procesul de pregatire a aderarii Romaniei la NATO. Astazi, Alex Serban este reprezentantul prestigioasei reviste americane LEADERS pentru Europa Centrala, cu sediul la Bucuresti.

×
Subiecte în articol: serban alex grigore editie de colectie birlic