x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Orasul schingiuit: Demolarile

Orasul schingiuit: Demolarile

08 Ian 2007   •   00:00


Din sumar: Schimbare la fata / Tavalug / Unde s-a rugat Mihai Viteazul / Si vreme a fost sa darame / Durere, furie, neputinta / Ferite de priviri atee / Aici se zideau ssuflete / Sfarsitul tragic al unui loc frumos de rugaciune / Institutul Medico-Legal / Ramasi vaduviti de istorie / Manastirea Mihai Voda / Doua istorii urate / Fost simbol / Glorie apusa / De dragul noului au sters istoria / Agonia unei capitale / Ce s-a pastrat /


PARFUM DE TIHNA

editorial de CARMEN ANGHEL
Un oras elegant, cu mici tipete orientale de arhitectura, aruncate ici-colo, ca pentru a da sare si piper vietii bucurestenilor. Un oras ridicat cu dragoste de frumos.
Cu nevoie de tihna.
Un oras luminat..
Bucurestii… ce a mai ramas din frumosul oras comparat de europeni cu Parisul? Ce le mai putem arata noi, acum, celor care vin sa ne vada Capitala? Unde ne sunt bisericile, frumoasele din care priveau duios chipurile de domnitori si de boieri? Au fost ucise, ingropate sau ascunse miseleste.
Unde ne sunt casele boieresti, mandria stapanilor lor si a orasului? Au fost facute una cu pamantul, cu ura.
Unde ne sunt strazile cu parfum dulceag, de tihna?
Au ramas cateva locuri.
Cateva strazi, cateva…
Au curs lacrimi de sange din ochii bucurestenilor atunci cand Nicolae Ceausescu a hotarat sa dea o fata noua orasului. Sa-si puna amprenta. Nimic nu a putut sta in calea planurilor lui. Si orasul a plans, si oamenii au strigat de durere. Bucurestii au fost schingiuiti, sufletele romanilor au fost golite.
Au fost aruncate la gunoi monumente, opere de arta. Au fost aruncate la gunoi rugaciunile soptite in bisericile ridicate de inaintasi. Pentru ca trebuia sa iasa din pamant o lume noua. A victoriei socialismului, cu bulevarde pe masura. S-a ales impodobirea Bucurestilor cu tinichele in locul bijuteriilor mostenite.
"Demolarile", o Editie de Colectie despre Bucuresti - orasul amputat.

×
Subiecte în articol: editie de colectie