x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pandurii "rosii"

Pandurii "rosii"

02 Mai 2005   •   00:00

Pentru a bolseviza Romania, sovieticii au creat o divizie de infanterie dintre prizonierii din URSS, care trebuia sa contribuie la instaurarea statului comunist dupa terminarea razboiului.

  • de ILARION TIU
  • SOLDATI SI COMUNISTI
  • Dupa 23 august 1944, Divizia "Tudor Vladimirescu" a luptat pe Frontul de Vest. Pandurii au contribuit semnificativ la infrangerea Germaniei naziste
    Pentru prizonierii din lagarele sovietice, inrolarea in Divizia de voluntari "Tudor Vladimirescu" era o mare sansa de a scapa de regimul muncii obligatorii in indepartata Siberie. Insa, la putin timp dupa inceperea instructiei, ei si-au dat seama ca urmau sa fie portdrapelul comunistilor si sa slujeasca idealurile bolsevice. Uneori, chiar familiile le-au reprosat pandurilor ca s-au "vandut" comunistilor.

    "FRATII NOSTRI" SOVIETICI. "Iti scriu draga mama dupe front ca sa sti si tu, cum noi tinerii voluntari ai Diviziei de Panduri "T. Vladimirescu Debretzin", cum ne mai petrecem timpul.
    Draga mama astazi m-am casatorit cu o nevasta de 72 de focuri unde m’am cununat pe o stanca pe piatra in muntii Tatra din Cehoslovacia, juramantul mi l-am jurat in fata acestei stanci caci nu voiu desparti de ea, decat numai dupa ce ma voiu acoperi de glorie, sa lupt pentru eliberarea tarii noastre si a parintilor nostri care erau subjugati de catre burghezia din tara noastra. Aicii am vazut cum fratii nostri, ostasii sovietici, cum traiesc si cum ne iubesc, mama sunt imbracat bine, cu cofaici, caciula si cisme paslari. Mancare avem din belsug, daca m’ai vedea nu mai cunoaste, parca sunt un soldat rus.
    Draga mama te rog sa-mi scrii daca ti-a adus paltonul si rufele pe care ti le-am expediat din Brasov.
    Draga mama te rog sa te duci la nenea Trifu si sa-i spui ca-i foarte multumesc, dar sa-i spui sa nu inceteze lupta contra acelora care ne-au exploatat, sa lupte si dansul asa cum ne-a fagaduit, sa se duca la mesterul Mischianu Ion, sa-mi ia sculele si sa vi le dea, sa-i ceara toate drepturile mele pe care le aveam noi astazi si sa vi le dea, sa-i spui sa nu ma uite niciodata, caci atunci cand noi toti tinerii voluntari am luat ramas bun de la dansul si ne-am sarutat, sarutul nostru tovarasesc ne-a fost juramant.
    Draga mama, te rog sa-i spuii sorii mele sa fie cuminte si nepotul sa va asculte, sa transmiteti complimente la toti care intreaba de mine. Sa mai transmiteti multe complimente Tov. Oanca Costica si sa-i spui ca voiu fi la inaltime asa cum mi-am luat angajamentul.
    Draga mama, te rog sa me ierti ca nu am putut sa-ti scriu mai mult."

    (Ilie Cotoara, 26 februarie 1945)

    "Sunt militar intr-o armata democratica, lupt contra fascismului pentru desrobirea muncitorimii si pentru libertate si o duc foarte bine, nu imi lipseste nimic, numai o scrisoare de la dumneavoastra. Al dumneavoastra fiu, Relu
    Scrisoarea unui voluntar al Diviziei Tudor Vladimirescu

    "Dragii Mei, va rog foarte mult sa nu fiti suparati pe mine. Acest drum l’am ales, pe el voiu merge indiferent ce se va intampla. M-am inscris ca voluntar in divizia "Tudor Vladimirescu" si am plecat spre Ardeal. Costica
    Scrisoarea unui voluntar al Diviziei Tudor Vladimirescu RECOMPENSA DE LA STALIN
    Cand armata germana a inceput sa se clatine in fata celei sovietice, comunistii romani fugiti in URSS au inceput propaganda in randul prizonierilor romani. Incepand cu februarie 1944, cei care au acceptat sa intre in lupta contra Germaniei naziste au inceput pregatirea ostaseasca. Paralel cu instructia militara au primit si instructie politica comunista. Dupa 23 august 1944, Divizia "Tudor Vladimirescu" a fost trimisa pe frontul de vest. Infanteristii din aceasta unitate au participat la eliberarea Transilvaniei, iar mai apoi au luptat in Ungaria si Cehoslovacia. Pentru eroismul cu care au luptat in batalia de langa orasul Debretin, unitatea pandurilor a fost "inobilata" de catre Stalin cu titulatura Divizia de voluntari infanteristi "Tudor Vladimirescu".

    ×
    Subiecte în articol: mama tudor editie de colectie