x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Postul pastelui

Postul pastelui

19 Feb 2007   •   00:00

Contine calendarul Sarbatorilor crestin-ortodoxe si traditiilor populare
Din sumar: Batrana porunca / Aproape de oameni / Privirea icoanelor / Frumoasa se gateste de post / Sa ne infranam! / Saptamani de purificare /




ZIDIREA

editorial de CARMEN ANGHEL
"Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Prin care? - veti zice. (...) E un obicei raspandit in vremea Postului Mare, de a ne intreba unii pe altii cate saptamani am postit. Si auzim pe unii: o saptamana, pe altii: doua, pe unii: toate. Dar unde-i prisosirea, daca savarsim postul cu mainile goale de fapte bune? Cand cineva iti va zice: "Eu am tinut tot postul", raspunde-i: "Eu aveam un dusman si m-am impacat cu el, obisnuiam sa barfesc si m-am oprit, suduiam si m-am lasat.(...). Postul... ne va fi de folos necontenit - si inainte de imparatia cerurilor, ne va aduce aici, pe pamant, buna rasplatire." Sunt sfaturile unui om devenit Sfant: Ioan Gura de Aur.
Unul dintre parintii care ne-au vorbit in aceasta Editie de Colectie asemuia atitudinea noastra fata de post cu un lant sau cu o scara: daca savarsesti o singura greseala lantul se rupe; daca savarsesti o singura abatere scara se prabuseste.
Daca lipseste o singura caramida dintr-o constructie, aceasta se va clatina si, poate, peretele se va darama.
Postul cel Mare, ca de altfel toate posturile, ne ofera incercarea de a ne rezidi sufletele, constiinta. Sa nu lipseasca nici o za, sa nu lipseasca nici o treapta, nici o caramida. Nu poti face targ cu Dumnezeu. Astazi am tinut post, deci trebuie sa imi mearga bine. Astazi m-am abtinut de la pacate, maine pot sa pacatuiesc o data, cel putin.
Sa ne desavarsim, pentru a merge cu liniste si speranta sa primim Lumina Invierii.

×
Subiecte în articol: editie de colectie