SCENARII
55 de zile de cosmar pentru Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Si, in acelasi timp, 55 de zile care au dat nastere la multe barfe si zvonuri.
Era intr-o luni seara la sfarsitul lunii martie. Eram intr-un bar si, la un moment dat, cineva de la masa a primit un telefon si apoi toata seara lumea a vorbit doar despre asta. Cine, de ce, unde, cum? Trei ziaristi romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, fusesera rapiti in Irak. Si in urmatoarele cincizeci si ceva de zile subiectul acesta a fost discutat de toata lumea. Orice cuvant al vreunui oficial, orice zvon lansat in vreun ziar sau la vreun post de televiziune. Orice era legat de ziaristi a fost dezbatut de toata lumea. Nici 1 Aprilie nu a fost ce era pana atunci, nici 1 Mai. Si printre toate discutiile, printre toate parerile de rau si manifestarile din Piata Universitatii au aparut discutiile. Lumea a inceput sa isi indrepte atentia spre rujul jurnalistei rapite, care era parca prea evident, sau basmaua era aranjata in alt fel. Unul dintre baieti parea prea rece, celalalt era prea afectat. Declaratiile presedintelui Traian Basescu au fost si ele analizate. In spatele oricarui cuvant se ascundea parca altceva.
SONDAJ. De cand s-au intors teferi cei trei jurnalisti, au trecut deja patru luni. Dar discutiile despre ce s-a intamplat inainte si in timpul cat au fost rapiti nu s-au oprit. Iar adevarul il vom afla, nu-i asa, peste 50 de ani fara patru luni. La intrebarea "dumneavoastra credeti ca urmatorul zvon este adevarat sau nu: rapirea jurnalistilor romani in Irak a fost aranjata din Romania cu ajutorul serviciilor secrete", 37% dintre respondenti cred ca este adevarat, 27% spun ca zvonul este fals, in timp ce 36% nu stiu sau nu raspund. Chestionati de CURS despre unul dintre zvonurile care au circulat cum ca "cel putin unul dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak a stiut de aceasta rapire inainte de a fi rapiti", 43% dintre respondenti cred ca "barfa" este adevarata, 22% considera zvonul fals, iar 35% nu stiu, sau nu raspund.
O TARA CU SUFLETUL LA GURA
|
Toate cele peste 50 de zile petrecute de cei trei ziaristi in Irak au dat nastere la zvonuri si prilej de barfa si dat cu presupusul. Daca in primele zile subiectul principal de discutie a fost anuntul facut de Omar Hayssam, cum ca i s-ar fi cerut 4 milioane de dolari, dupa aparitia primului mesaj inregistrat in care Marie-Jeanne Ion nega cererea de rascumparare, toate discutiile s-au concentrat in jurul acestuia. Ba ca patura din fundal parea a fi cumparata dintr-o piata din Bucuresti, ba ca rujul ziaristei ar fi prea evident sau ca unul dintre ei nu se uita in camera. Sangele rece al jurnalistei a fost pus fie pe seama experientei in fata camerei de filmat, fie a faptului ca e inteleasa cu rapitorii. Autoturismul cumparat de aceasta cu ajutorul lui Omar devenise problema nationala. Au trecut zilele, au mai aparut casete si mesaje. Alte discutii privind fundalul care se schimbase, despre Sorin si despre Ovidiu Ohanesian. Acesta din urma era considerat de multi un spion infiltrat. Nu am inteles nici pana acum al cui spion era. Intr-o noapte, toata presa a intrat in fibrilatii. La un post de televiziune s-a anuntat ca cei trei sunt liberi si urmeaza sa aterizeze in cateva ore. Reprezentantii fiecarei publicatii au stat toata noaptea la aeroport. Dar, alarma falsa. Caseta cu Sorin Miscoci imbracat in costumul mortii a astupat insa pentru o vreme gurile slobode. In sfarsit, lumea avea parte de dramatism si nimeni nu s-a intrebat daca inregistrarile sunt reale sau nu sau daca ziaristii si-au organizat propria rapire. A venit si duminica din luna mai, in care s-a anuntat ca jurnalistii au fost eliberati. Lumea putea sa discute din nou: cum a reactionat Marie-Jeanne, de ce era atat de vesela, de ce nu statea Ovidiu Ohanesian langa ceilalti doi. Cum spunea cineva: "Nu stim sa ne bucuram pentru oamenii astia".
|
|
TINERII, MAI PUTIN SUSPICIOSI42% dintre barbati si 32% dintre femei cred ca rapirea jurnalistilor in Irak a fost aranjata din Romania cu ajutorul serviciilor secrete. Totusi 30% dintre reprezentantii sexului tare si 25% dintre reprezentantele sexului frumos nu cred acest zvon. Cei mai suspiciosi in privinta rapirii sunt cei de peste 31 de ani. 40 dintre respondentii cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani si 34% dintre romanii de peste 56 de ani cred ca rapirea a fost aranjata din tara. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani cred acest zvon in proportie de 31%. STIA VREUNUL DINTRE ZIARISTI CA VA FI RAPIT?Jumatate dintre reprezentantii sexului tare si 38% dintre femei cred ca cel putin unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak a stiut despre rapire inainte de a fi rapit. Acest zvon este crezut si de 44% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, de 47% dintre cei intre 31 si 55 de ani si de 37% dintre romanii de peste 56 de ani. In acelasi timp, 42% dintre persoanele peste 56 de ani nu au dat nici un raspuns la aceasta intrebare. Persoanele care au nivelul de instruire peste liceu cred in numar mare in varianta ca cel putin unul dintre ziaristii rapiti stia de rapire. Astfel, 56% dintre acestia sunt de aceasta parere, la fel ca si 47% dintre cei care au liceul si 35% care nu au terminat 12 clase. Cei cu venitul sub medie, cat si cei care castiga peste medie cred in aceeasi proportie (22%) ca zvonul este fals. 61% dintre dobrogenii cred ca cel putin unul dintre ziaristi stia despre rapire. Citește pe Antena3.ro UNII CRED IN RAPIREA ARANJATA31% dintre cei care au participat la sondajul CURS si au nivelul de instructie peste liceu, 29% dintre cei care au liceul si 24% dintre persoanele care nu au terminat 12 clase cred ca zvonul ca rapirea jurnalistilor romani in Irak a fost aranjata din Romania cu ajutorul serviciilor secrete este fals. Dobrogenii cred in numar cel mai mare in acest zvon. Astfel, 56% dintre acestia sustin ca rapirea a fost aranjata. Cel mai putin cred cei din Crisana - Maramures (28%). |