x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Sanatatea romanilor

Sanatatea romanilor

27 Mar 2006   •   00:00

Romanul e frate cu codrul si mai nou cu medicul de familie. Ce-i drept, mai mult pensionarii vad in medicul de familie un frate mai mare sau mai degraba un popa, caruia ii marturisesc totul.

Nu ne e boala sanatoasa!

Editorial de Magda Marincovici
Romanul e frate cu codrul si mai nou cu medicul de familie. Ce-i drept, mai mult pensionarii vad in medicul de familie un frate mai mare sau mai degraba un popa, caruia ii marturisesc totul. Tinerii n-au dureri, n-au mama, n-au tata si cu atat mai putin un frate in medicul de familie. Si cand ii chinuie durerea, fie rup usa la camera de garda, fie incing telefonul pana vine Salvarea.

Trei sferturi din romani zic pentru sondaje ca sunt sanatosi. Probabil ca, atunci cand au fost intrebati de sanatate, erau cu capul in nori. Caci de unde atata sanatate la atatia romani bolnavi! Cand de cativa ani ne mentinem in top la mortalitatea prin boli de inima si de cancere… In schimb, abia daca vreo cateva procente, pana in zece, stiu ca sunt hipertensivi, au suferinte ale inimii, au diabet… Si cu siguranta si mai putini fac un tratament corect si sistematic.

S-ar zice ca romanii sufera de un optimism incurabil, contagios. Ceea ce n-ar fi chiar rau. Numai ca realitatea e alta. Romania e o tara deprimata, iar Bucurestiul, Capitala stresului. Dar chiar nu-i cazul sa ne luam lumea in cap. Pentru ca nu-i prin zona tara ca a noastra, bogata in ierburi facatoare de bine, si nu-i popor ca al nostru, stiutor in ale leacurilor. Si de-or mai da gres leacurile de ieri la bolile de azi, nu-i bai, ca in orice casa de gospodar roman e o bulina, un praf, bune la toate. Doar boala sa fie, ca la tratamente nu-i altul mai priceput ca romanul!

×
Subiecte în articol: editie de colectie