x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Si-au inteles menirea

Si-au inteles menirea

de Daniela Cârlea Şontică    |    25 Sep 2006   •   00:00

FRICA DE PACAT
Mamele eroine erau de fapt niste femei cu frica lui Dumnezeu. Ele stiau ca e pacat sa faca avort.
FRICA DE PACAT
Mamele eroine erau de fapt niste femei cu frica lui Dumnezeu. Ele stiau ca e pacat sa faca avort.

Femeile care cred in Dumnezeu nu fac de obicei avort. Asa ar trebui sa fie si, de cele mai multe ori, acestea sunt mamele cu cei mai multi copii. Este ideea pe care o scoate in evidenta si parintele Constantin Stoica, seful biroului de presa al Patriarhiei Romane. "Cred ca ceea ce comunistii numeau mame eroine nu erau altceva decat acele mame crestine care intelegeau ca menirea femeii este sa dea nastere la prunci. Chiar daca erau conditii foarte grele pentru a creste copiii, ele ii nasteau. Era foarte greu si atunci sa cresti copii multi. Si ca sa fim sinceri, nici ajutorul pe care il primeau de la stat nu era mare lucru. Intr-adevar, regimul comunist oferea unele facilitati. Dar aceste femei au inteles intai de toate care era rostul lor pe lume."

IMPLINIRE. Astazi mai avem mame eroine? In conditiile in care tara noastra este pe un loc fruntas in Europa la avorturi, dupa 1989, se pare ca raspunsul este nu. Faceau femeile inainte copii multi doar de frica legii sau de frica lui Dumnezeu? Iata ce spune parintele Stoica: "Duhovnicii nostri, cei care au fost atunci, pe vremea comunismului, au reusit sa convinga acele femei ca avortul este o crima. Pentru ca asta este, o crima.

Exista viata inca din momentul conceptiei. Existau niste teorii, de mult depasite, care spuneau ca doar de pe la trei luni fatul ar putea fi considerat om, dar nu e adevarat, el e viata, e om din prima clipa. Si atunci, cu credinta in Dumnezeu si cu frica de Dumnezeu, foarte multe mame si-au asumat riscul nasterii mai multor copii. Mai sunt si astazi mame pe care le putem numi eroine. Problema copiilor multi intr-o familie tine foarte mult de criza culturala a societatii europene. Suntem continentul care, de ani buni, avem un spor negativ la natalitate. In acceptiunea timpurilor noastre, familia este inteleasa cu un singur copil, maximum doi. Din pacate, acesta este rodul secularizarii. Pe tema aceasta putem discuta foarte mult. Poate fi vorba si de comoditate, si de egoism, se invoca inclusiv argumentele economice, sociale si asa mai departe". Parintele consilier patriarhal Constantin Stoica este de parere ca trebuie sa existe un echilibru in familie, unde implinirea vine nu doar din succesele materiale sau de alta natura, ci mai ales prin nasterea si cresterea copiilor.

MAMA CARE FACE MINUNI

"Toti sfintii din ceruri cu toti ingerii si intregul cer se bucura cand se naste un copil. Singura mama poate sa faca o asemenea minune, ea este singurul laborator ce poate da nastere unei fiinte umane. Daca refuza a da nastere, a da viata, refuza ea insasi a avea viata vesnica. (…) Trebuie sa fim constienti ca Dumnezeu niciodata nu va da voie sa se nasca un copil fara a avea asigurata bucatica lui de paine." (Extras din "Sfanta taina a spovedaniei pe intelesul tuturor", de Protosinghel Ioachim Parvulescu)

OMUL ESTE LIBER SA FACA CE VREA

Sunt probleme delicate asupra carora BOR urmeaza sa se pronunte oficial. In orice caz avortul este un pacat. "Biserica Ortodoxa Romana s-a pronuntat deja impotriva avortului, care este crima. Urmeaza ca si in privinta metodelor de contraceptie sa se pronunte oficial. Oricum, toate problemele acestea delicate se rezolva in scaunul de spovedanie. Dar bineinteles, nimic nu se poate impotriva vointei umane. Fiecare este liber sa faca ce vrea. Noi le spunem ce este pacat si ce nu. Omul alege singur. Biserica da un sfat si omul e liber sa faca ce vrea", a spus parintele Constantin Stoica.

O FAMILIE SE IMPLINESTE PRIN COPII

In societatea contemporana, femeia nu mai este dispusa sa dea nastere mai multor copii si sa-si petreaca toata viata crescandu-i. Femeia este preocupata de implinrea ei pe toate planurile, nu doar in familie. Parintele consilier indeamna insa la echilibru in toate: "Familia este agresata din toate partile. Si acest lucru este evident cu precadere in tara noastra. Saracia ii indeamna, pe de o parte, pe foarte multi tineri sa amane momentul casatoriei, inclusiv momentul nasterii de prunci. Pe de alta parte, exista aceasta tendinta dupa cariera. Nu pot fi judecate acele femei care considera cariera foarte importanta in viata lor, dar sfatul Bisericii este sa fie un echilibru in toate. Se poate ajunge la formule echilibrate in care se impaca si cariera si responsabilitatea care trebuie implinita in familie, mai ales ca o familie se implineste prin nasterea de copii. Este necesara implicarea si din partea sotului, pentru ca, daca el nu sustine rezolvarea acestei probleme, a dilemei in care se gaseste sotia, nu e bine. Foarte importanta, poate mai importanta decat cariera, este pentru femeie implinirea ei ca mama".

×
Subiecte în articol: copii editie de colectie